Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

38 de milioane dolari pentru o biblie de 1.100 de ani. Volumul a fost achiziționat de fostul ambasador al SUA în România 

O biblie ebraică veche de 1.100 de ani, unul dintre cele mai vechi manuscrise biblice din lume, a fost vândută cu 38 de milioane de dolari la o licitație din New York. Volumul din pergament, legat în piele și scris de mână, conține o Biblie ebraică aproape completă.

Volumul a fost achiziționat de fostul ambasador al Statelor Unite în România, Alfred Moses. Acesta l-a donat Muzeului Poporului Ebraic din Tel Aviv, unde se va alătura colecției, potrivit casei de licitații Sotheby's.

Sharon Liberman Mintz, consultant senior la Casa de Licitații Sotheby's: ”Ceea ce vedeți în spatele dumneavoastră este o Biblie scrisă cu peste un mileniu în urmă, în jurul anului 900, în Israel sau în Siria. Înainte de aceasta, părți din Biblie apăruseră doar în manuscrisele de la Marea Moartă.”

Cea mai mare suma oferită vreodată pentru un manuscris

Suma plătită pentru codice este una dintre cele mai mari oferite pentru un manuscris vândut vreodată la licitație. În 2021, o copie rară a Constituției Statelor Unite a fost vândută cu 43 de milioane de dolari. Codicele Leicester al lui Leonardo da Vinci a fost vândut pentru 31 de milioane de dolari în 1994.

Sharon Liberman Mintz, consultant senior la Casa de Licitații Sotheby's: ”Biblia este scrisă pe pergament. Este scrisă de mână de un singur scrib pe 792 de pagini. Pergamentul era un strat foarte scump pe care se scriau lucruri. Pe el se scriau cărțile în perioada medievală până la apariția hârtiei, când lucrurile s-au îndreptat spre a fi scrise și tipărite pe hârtie.”

Numele bibliei a fost dat în 1929, când a fost achiziționată de David Solomon Sassoon, fiul unui magnat irakian, celebru pentru colecția sa de manuscrise evreiești. Averea lui Sassoon a fost împărțită după moartea acestuia, iar codicele biblic a fost vândut de Sotheby's din Zurich în 1978 către British Rail Pension Fund, pentru 1,4 milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE