35 de ani de la primele alegeri organizate în România după căderea comunismului

Data de 20 mai 2025 marchează împlinirea a 35 de ani de la primele alegeri prezidențiale și parlamentare organizate în țara noastră după căderea regimului comunist. În istoria politică a României, această zi a rămas cunoscută drept „Duminica Orbului”.

Această denumire a fost dată deoarece mulți specialiști au considerat că românii au votat în necunoștință de cauză, influențați de dezinformare, propagandă și lipsa de experiență democratică.

35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă

Aproximativ 15 milioane de alegători s-au prezentat la urne pe 20 mai 1990, adică 86,19% dintre persoanele înscrise pe listele electorale, iar la secțiile de votare s-au format cozi foarte mari.

Alegerile au fost câștigate, cu un scor confortabil, de partidul Frontul Salvării Naționale (FSN) și de Ion Iliescu, care a fost ales președinte încă din primul tur, unde a fost votat de peste 12 milioane de români, reprezentând 85,7% dintre cei care au participat la scrutin.

A fost cea mai mare participare din istoria electorală a României de după regimul lui Ceaușescu, care a căzut pe 22 decembrie 1989.

Ion Iliescu a devenit atunci președinte al României, după ce a primut 85% din voturi și a rămas doi ani în funcție. În scorurile din acele alegeri, Iliescu a fost urmat de liberalul Radu Câmpeanu, cu 10,5%.

La alegerile parlamentare, FSN a câștigat 67% din mandate, UDMR a obținut 7,2%, PNL a luat 7%, iar Mișcarea Ecologistă din România și Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat au adunat câte 2,5%

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE