Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center și Pentagonului, precum și de la prăbușirea zborului 93 al United Airlines.

Comemorările se întind de la locurile atacurilor - World Trade Center din New York, Pentagon și Shanksville, Pennsylvania - până în Alaska. Președintele Joe Biden este așteptat la o ceremonie la o bază militară din Anchorage, notează Associated Press. La Memorialul din New York va fi organizată ceremonia anuală care include în mod tradițional citirea numelor victimelor, de către rudele acestora, precum și mai multe momente de reculegere.

Anul acesta, la comemorare va participa vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris. Prima doamnă Jill Biden urmează să depună o coroană de flori la memorialul de la Pentagon. În Pennsylvania, unde unul dintre avioanele deturnate s-a prăbușit după ce pasagerii au decis să-i confrunte pe teroriști, este programată o ceremonie de comemorare și depunere de coroane la Memorialul Național al Zborului 93.

De la apus și până în zori, două raze albastre luminează orizontul Manhattanului. Numită Tributul Luminii, instalația de artă a fost inaugurată în 2002. Aceasta este formată din două raze care se întind până la 6 km înălțime și simbolizează Turnurile Gemene care au căzut în data de 11 septembrie 2001. Clădiri emblematice, precum Empire State Building, vor fi și ele scăldate în lumină albastră.

Atacurile au dus la aproape 3.000 de victime și au remodelat profund politica externă a Statelor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE