Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

11 septembrie | 21 de ani de la atacul terorist care schimbat lumea lumea pe care o cunoaștem

Publicat de: Euronews

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la atacul grupării Al-Quaida asupra Statelor Unite, evenimente tragice care au schimbat politicile externă și de securitate americane din temelii.

Pe 11 septembrie 2001, teroriștii aflați la bordul a trei avioane deturnate și-au coordonat atacurile sinucigașe împotriva turnurilor gemene din New York și a Pentagonului. Toți pasagerii și aproape 3.000 de oameni la sol și-au pierdut viața. Al patrulea avion s-a prăbușit în Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu teroriștii.

La ceremoniile de comemorare, preşedintele Joe Biden va susţine un discurs în faţa Pentagonului, în timp ce prima doamnă Jill Biden va merge în Pennsylvania, iar vicepreşedintele Kamala Harris va fi prezentă la New York.

Fum și moloz se ridica în 2001 deasupra Manhattanului

Avioanele au lovit turnurile gemene la un interval de 18 minute unul de celălalt. În câteva ore, cerul New Yorkului a fost înecat de fumul gros care se degaja din fiarele contorsionate ale clădirilor emblematice World Trade Center înalte de 110 etaje.

La acel moment, toate aeroporturile din New York au fost închise, dar și câteva linii de metrou. Tranzacțiile de la bursa de pe Wall Street au fost suspendate și centrul orașului a fost evacuat în întregime. Pompierii au început imediat să caute și să ajute supraviețuitorii.

În momentul atacului, preşedintele George W. Bush se afla la o şcoală din Florida, unde asista la o lecţie. Deși a fost informat despre evenimente, el a decis să rămână în continuare, ceea ce i-a atras ulterior numeroase critici. Când a vizitat locul accidentului de la Pentagon, preşedintele George W. Bush și-a găsit cu greu cuvintele.

„Venirea mea aici mă întristează, pe de-o parte, iar pe de altă parte mă înfurie. Țara noastră nu va fi intimidată de teroriști”

-George W. Bush

Osama bin Laden a negat orice implicare în atentatele din 11 septembrie

Inițial, Osama bin Laden a negat orice implicare în atentatele din 11 septembrie, dar 2004 și-a revendicat în mod oficial responsabilitatea. El motivat actul terorist prin dezacordul față de sprijinul SUA pentru Israel, prezența trupelor americane în Arabia Saudită și sancțiunile împotriva Irakului.

După aproape un deceniu de încercări de capturare, liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost localizat într-o ascunzătoare din Pakistan și ulterior ucis în timpul unei operațiuni speciale.

Succesorul său, Ayman al-Zawahiri, unul dintre arhitecții atentatelor de la 11 septebrie a fost eliminat într-un atac cu dronă abia la sfârșitul lunii iulie a acestui an.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE