Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi de circulație mai mari, de la 1 ianuarie 2024. Valorea punctului de amendă a crescut cu 20 de lei

2024 vine la pachet cu amenzi mai consistente pentru șoferii care au abateri în trafic. Valoarea punctului de amendă a crescut cu 20 de lei. Guvernul a decis să nu mai prelungească plafonarea din în ultimii cinci ani.

Din 2018 până în 2023, valoarea punctului de amendă a fost plafonată de către Guvern. Din 2024, de pe 1 ianuarie lucrurile s-au schimbat, așa că pentru fiecare punct de amendă plătim în plus cu 20 de lei, iar la o valoare maximă a unei amenzi care poate aduce 20 de puncte plătim în plus cu 400 de lei.

Cei mai mulți șoferi au aflat direct de la polițiști de noua veste

Cumva resemnați, șoferii spun că vor fi mai atenți în trafic.

”Ce să facem? Ne conformăm regulilor.”

O valoare mai mare a amenzilor nu aduce neapărat și un număr mai mic de accidente rutiere, spun unii șoferi.

”Probabil trebuie mai multe controale în trafic, sunt destul de puține, părerea mea, și dacă s-ar face mai multe filtre probabil lumea ar merge mai civilizat.”

”Eu cred că dacă în București s-ar monitoriza traficul și s-ar aplica amenzi pentru fiecare regulă încălcată, cu siguranță, lucrurile ar sta mult mai bine. Dacă s-ar da amenda și pe baza constatărilor electronice cred că traficul ar fi mult mai bun.”

Experții în siguranță rutieră cred că este nevoie de amenzi mai mari pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.

Sorin Ene, specialist în siguranța rutieră: Inițiativa este bună, majorarea este însă una mică, din punctul meu de vedere, raportat la faptele și acțiunile care duc la generarea accidentelor care ne clasează pe primul loc în Europa de ani buni.

În Polonia am depășit o linie înaintea trecerii de marcaj și am primit o amendă de 500 de lei, o contravenție nu foarte periculoasă.

În 2018 Guvernul a decis plafonarea valorii punctului de amendă, până în 2023. Valoarea punctului de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE