Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2023 - Anul încoronării Regelui Charles, dar și anul în care Prințul Harry face dezvăluiri șocante despre familia regală

2023 a fost un an memorabil pentru familia regală din Marea Britanie. Charles a fost încoronat monarh al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Alături de soția sa, Camilla, regele Charles al III-lea s-a bucurat de atenția întregii comunități internaționale. Pe de altă parte, familia s-a confruntat cu probleme, din cauza relației tensionate cu Prințul Harry. Fiul cel mic al regelui a lansat controversatul volum de memorii în care vorbit despre aceste tensiuni.

După o viață de așteptare, Regele Charles al III-lea a fost încoronat la 6 mai, alături de soția sa, regina Camilla. El a urmat la tron mamei sale, regina Elisabeta a II-a, care a murit în septembrie, anul trecut.

Ceremonia fastuoasă a avut loc la Westminster Abbey din Londra. Cuplul regal a fost urmat îndeaproape de prințul moștenitor, William, împreună cu soția sa Kate și cei trei copii ai lor.  

Pe de altă parte, prezența prințului Harry la încoronare a fost mai degrabă discretă. A venit singur, pentru că soția lui, Meghan a rămas în Statele Unite, alături de copii. După încoronarea tatălui său, el nu a însoțit familia regală la Buckingham Palace pentru a saluta mulțimea și a plecat înapoi în State.

Prima călătorie externă a regelui Charles al III-a a fost în România

Monarhul a vorbit despre legăturile dintre Marea Britanie și țara noastră.

Regele Charles al III-lea: Am ajuns să iubesc România. Cultura și arta voastră, patrimoniul și istoria voastră, peisajele voastre fascinante și biodiversitatea neprețuită. „Țara de glorie, țara de dor”, dacă îmi permiteți să îl parafrazez pe poetul vostru național (Mihai Eminescu n.r.).

Ruptura dintre Harry și familia regală s-a adâncit și mai mult, în 2023

În ianuarie, volumul autobiografic al prințului Harry apare în librăriile din întreaga lume. „Rezervă” a scos la iveală detalii neștiute din viața familiei. În cartea sa, Harry scrie:

„Moștenitorul și rezerva. Nu era nicio judecată implicită și totodată nicio ambiguitate. Eu eram umbra, sprijinul, planul B. Am fost adus pe lume în caz că i s-ar întâmpla ceva lui Willy.”

Hillel Italie, jurnalist Associated Press: Încă din copilărie aude asta: „Bine, avem moștenitorul și avem rezerva!” Cum să crească un copil cu așa ceva? Și nu o aude doar o singură dată, ci îi este spusă iar și iar.

În volumul de memorii, fiul cel mic al regelui Charles povestește cum relația cu fratele său a început să se răcească din cauza căsătoriei cu Meghan Markle.

Harry mai prezintă și detalii despre copilărie, cariera în armată, relația cu părinții și viața la curte cu soția sa.

Hillel Italie, jurnalist Associated Press: Dacă aș fi cineva din cercul regal, aș considera această carte ca fiind, am putea spune, explozivă, pentru că, în general, nu așa ar trebui să fie. Aceste lucruri ar trebui să fie ținute în spatele ușilor închise.

Cartea prințului Harry este volumul de non-ficțiune cel mai bine vândut vreodată în Marea Britanie. În prima zi după publicare, au fost cumpărate 400.000 de exemplare în format print, e-book și audio.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE