Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

14 mii de copii ucraineni s-au refugiat în Portugalia, dar doar o treime dintre ei merg la școlile din țară

Peste 14.000 de copii ucraineni s-au mutat în Portugalia din cauza războiului. Însă doar o treime dintre ei merg la școală fizic. Restul participă la ore online, pentru că nu cunosc limba. Astfel, copiilor le este și mai greu să se adapteze la o nouă viață, la mii de kilometri depărtare de casă.

Elevii fac lecțiile online cu profesorii din Ucraina

Când a început războiul, Olena era însărcinată. Ea și familia ei s-au refugiat în Vila Nova de Gaia, un oraș din nord-vestul Portugaliei. Cel mai greu i-a fost fiului ei mai mare, care are zece ani. Dmitro nu merge la școală, ci face lecțiile online cu profesorii din Ucraina. Iar asta nu îl ajută să se adapteze foarte ușor la noua viață. 

”Fiul meu a mers o singură zi la o școală de aici. Acolo nu mai erau copii ucraineni, lucru care l-a întristat pe Dmitro. Copilul meu era speriat și din cauza faptului că nu înțelegea portugheza. Așa, am decis să nu-l supunem unui șoc atât de mare. Dmitro studiază online, alături de colegi din Ucraina,” a explicat Olena Lukina, refugiată din Ucraina.

Ca să participe la orele online, Dmitro trebuie să intre pe calculator la ora șase dimineața. Uneori din cauza penelor de curent, lecțiile se întrerup. Pentru că nu merge la școală, Dmitro nu prea are prieteni, în afară de doar câțiva copii ucraineni care s-au refugiat, ca și el, cu părinții în Portugalia.

”Am prieteni în Portugalia care sunt tot ucraineni. I-am întâlnit când am ieșit la joacă. Pe lângă asta, în fiecare sâmbătă, merg la o școală în care se predă în limba ucraineană, acolo tot am prieteni,” a declarat Dmitro Lukin, refugiat din Ucraina.

Cursuri pentru copii

Cea mai mare problemă a refugiaților din Portugalia este că nu cunosc limba. Ei beneficiază de cursuri online gratuite pentru a învăța portugheza, dar au nevoie de timp pentru a ajunge să vorbească fluent limba.

”Mulți refugiați spun că scopul lor este să se întoarcă în Ucraina. Alții așteaptă să se termine anul școlar în instituția din Ucraina, și apoi, când vor vorbi mai bine portugheza, să se înscrie la școală aici,” a explicat Aliona Smertina, reprezentantă a Asociației Ucrainenilor din Portugalia.

La începutul anului școlar, ministrul portughez al Educației s-a arătat îngrijorat de numărul mic de refugiați ucraineni înscriși în școlile portugheze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE