Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 Mai - start în sezonul estival, cu sold-out în multe hoteluri. 1.500 de euro pe noapte, cea mai scumpă cazare. Cât costă mâncarea și care sunt stațiunile preferate

În ciuda vremii, sezonul estival începe pe litoral, unde, anul acesta, peste 200 de unități de cazare vor fi deschise pentru turiști. În topul rezervărilor se află Mamaia, urmată de Costinești și Vama Veche.

Prețurile la cazare pornesc de la aproximativ 150 de lei pe noapte la un hotel de 3 stele și ajung până la 1.500 de euro la 4 stele. Sezonul începe și cu taxe de stațiune pentru turiști, dar și cu noi cheltuieli pentru organizatorii de evenimente pe plajă.

1 Mai - start în sezonul estival. Prețurile la unitățile de cazare

Zeci de mii de turiști sunt așteptați să dea startul distracției la mare de 1 Mai. Mulți dintre ei și-au rezervat vacanța din timp, chiar și cu o jumătate de an înainte și au plătit pentru asta sume cu patru zero-uri, în euro.

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: "Peste 10.000 de euro a plătit un turist străin ca să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște în acest hotel de 4 stele, din stațiunea Mamaia. A ales apartamentul care are 150 de metri pătrați, două dormitoare, un living, două băi dar și tersase spațioase către mare și către lac."

Răzvan Dobre, manager hotel din Mamaia: "Nu mai avem camere libere cam de o lună și jumătate, am avut foarte multe cereri pentru perioada de 1 Mai."

Cea mai ieftină cameră a fost de 250 de euro pe noapte, iar cea mai scumpă, 1.500 de euro pe noapte.

La polul opus, tot în stațiunea Mamaia, cea mai ieftină cameră costă puțin peste 150 de lei pe noapte, la un hotel de 3 stele. Este mai mică însă decât un dormitor din apartamentul de 1.500 de euro pe noapte, iar micul dejun nu este inclus. Și aici gradul de ocupare este aproape de capacitatea maximă.

Andreea Gheorghe, manager hotel: "Vor petrece noaptea, se vor trezi târziu dimineața și atunci am zis că nu ar fi corect să încasăm pe cazare mai mult decât ar trebui în această perioadă".

Oferte sunt în toate stațiunile, iar prețurile la cazare nu diferă cu mult față de anul trecut, susțin experții.

De exemplu, în Eforie Nord, camerele vândute prin agențiile de turism au prețuri cuprinse între 125 de lei pe noapte, la 3 stele, și 239 de lei, la 4 stele. În Eforie Sud, costă 103 lei pe noapte, la două stele, iar în Neptun, 160 de lei pe noapte, la 3 stele și 196 de lei pe noapte, la 4 stele, fără mic dejun.

Prețurile de cazare pe litoral pornesc de la:

Mamaia

3 stele - 155 lei / noapte / cameră dublă

4 stele - 239 lei / noapte / cameră dublă

Eforie Nord

3 stele - 125 lei / noapte / cameră dublă

4 stele - 323 lei / noapte / cameră dublă, cu mic dejun

Eforie Sud

2 stele - 103 lei / noapte / cameră dublă

Neptun

3 stele - 160 lei / noapte / cameră dublă

4 stele - 196 lei / noapte / cameră dublă, cu mic dejun (ofertă specială)

Cel mai scump loc de cazare: 1.500 euro/noapte/apartament 150 mp.

Vama Veche are cel mai mai grad de ocupare în acest moment, dar și cele mai puține locuri de cazare.

Ștefan Necula, reprezentant agenție de turism: "Vama Veche, în acest an, vine cu un tarif mediu pe sejur undeva la 1.500 de lei pentru 3 nopți, doi adulți."

La acești bani se adaugă și taxa de stațiune: 1% din valoarea unei nopți de cazare la Mamaia și 3, respectiv 5 lei pe zi în Eforie și stațiunile din sud.

Sebastian Puznava, vicepreședintele Organizației de Management Constanța - Mamaia: "Poate varia de la hotelurile de două stele, până la 5 stele, fără mic dejun, la un hotel de 3 stele. Taxa variază, de 1 Mai, între 2 lei și 3 lei pe zi de cazare."

Cât costă mâncarea în stațiunile de la mare, în vacanța de 1 Mai - Paște

Bugetul de vacanță variază în funcție de numărul de zile pe care vreți să le petreceți la mare și trebuie să includă toate cheltuielile. Distracția costă.

De exemplu, la festivalul de muzică electronică din Mamaia, biletul costă 146 de lei pentru doar două nopți, iar Costinești, 250 de lei pentru patru nopți. Intrare se percepe și la cluburile de noapte, însă la unele, în costul biletului sunt incluse băuturi și gustări.

Distracția costă:

Bilete festival muzică electronică Mamaia - 146 de lei (două zile)

Bilete festival muzică Costinești – 250 de lei (patru zile)

Cât costă mâncarea la un restaurant din Mamaia:

Ciorbă 20-45 de lei

Cartofi prăjiți simpli - 12-16 lei

Legume la grătar – 30 de lei

Creveți cu sos și cartofi prăjiți - 64 de lei

Biban de mare cu cartofi - 72 de lei

Salată de icre cu pâine – 30–40 de lei

Salată de vinete – 30 de lei

Platou pescăresc – 72-100 de lei

Paste 48-60 de lei

Midii pane cu cartofi prăjiți - 40-70 de lei

Friptură pui/porc cu garnitură de cartofi – 40-60 de lei

Desert - 20-40 de lei

Cât costă băuturile pe litoral

Cafea – 12-19 lei

Suc - 12 lei

Apa plată/minerală - 12-20 de lei

Bere - 14-16 lei

Cocktail - 30-50 de lei

Vinuri – 70–300 de lei sticla

În ceea ce privește biletele la concertele și evenimentele de pe plajă din acest an, acestea s-ar putea scumpi la vară, după introducerea unei noi taxe. Spre exemplu, de la 100 de euro, cât se plătea pentru suprafața de plajă anul trecut, organizatorul celui mai mare festival de muzică electronică din Mamaia va plăti în acest an 21.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE