Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii din diaspora se întorc acasă de sărbători. Peste 5 milioane de români trăiesc în străinătate

Emoții, lacrimi și bucurie pe aeroporturile din toată țara. Din Belgia, Irlanda, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franța, Austria.... toate drumurile din aceste locuri duc zilele acestea către România. Zecile de mii de români din diaspora se întorc în țară pentru a sărbători cu familia Paștele. 

Cele mai emoționante momente au fost pe aeroport, acolo unde multe familii s-au reunit după ani de zile. Cea mai mare bucurie au avut-o copiii. 

Iuliana, bunica: ”Am așteptat nepotul. Mari emoții. Vedeți, tremur. Și ăsta e nepotul meu cel mai mare. Și ăsta este cel mai mic. (Reporter: Mai știți de când nu ați petrecut Paștele cu fata?) Ah, de ani de zile. Mulți ani. Ea e în Belgia, eu sunt în Grecia. Ne întâlnim foarte rar. Anul ăsta e bucurie mare.” 

Iulia nu a mai sărbători Paștele acasă în România de câțiva ani. 

”E greu pentru că biletele sunt de cinci ori mai scumpe. Deci foarte greu. (Reporter: Cu cât timp înainte ați luat biletele?) Luni bune, nu-mi aduc aminte. Ăsta e singurul impediment, probabil pentru care nu venim acasă de sărbători sau nu toată lumea vine în fiecare an pentru că sunt excesiv de scumpe biletele”, spune aceasta. 

Marius, român din diaspora: ”Două săptămâni. După aia, din nou la muncă. Avem mai multe cadouri. Le desfacem acasă.” 

”Foarte mare bucurie, clar. Vă dați seama. Noi ca noi, dar copiii sunt mult mai bucuroși”, a precizat soția acestuia. 

Ionuț, român din diaspora: ”Dulciuri, jucării, pe mine. Eu sunt cel mai mare cadou și cam atât. Cu toate că mă așteaptă pe mine, așteaptă și mici cadouri. Penreu Paște am luat ouă din astea așa și jucăriile sunt în geanta mare.”

Doi din zece români din diaspora se întorc în România de Paște 

Autoritățile estimează că doar doi din zece români care locuiesc în străinătate se vor întoarce acasă pentru vacanța de 1 Mai și Paștele Ortodox.

Potrivit Ministerului de Externe peste cinci milioane de români stau în afara țării însă foarte mulți nu si-au formalizat șederea în altă țară. Cei mai mulți stau în Italia, Spania, Marea Britanie sau Germania.

Aglomerație este și în vămile din Vestul țării. De exemplu, în Nădlac și Petea, oamenii trebuie să aștepte chiar și o oră pentru a intra în țară, cu mașina. 

Georgiana Teodorescu, Inspectoratul Poliției de Frontieră: ”Dacă situația o impune sunt suplimentate arterele pe sensul de intrare până la capacitatea maximă iar lucrători sunt trimiși pentru a acorda sprijin în cele mai aglomerate Nădlac 2, Giurgiu, Vama Veche și Negru Vodă.” 

Pentru a evita neplăceri, aeroporturile recomandă pasagerilor să se prezinte din timp la aeroport. Conducerea Aeroportului Otopeni deja a cerut operatorilor să crească numărul angajaților implicați în procedurile de îmbarcare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE