Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii de turiști, așteptați la mare de 1 mai. Prețurile pe litoral vor fi mai mari în acest sezon

Zeci de mii de oameni sunt așteptați să anime plajele și hotelurile de la mare, în zilele libere de 1 Mai și de Paște când pe litoral începe sezonului estival. Mamaia Nord și Vama Veche se află, ca de fiecare dată în topul preferințelor, iar camere libere încă mai sunt disponibile. Sezonul pornește cu o nouă taxă pentru organizatoriii de concerte și festivaluri pe plajă, iar costurile se vor regăsi, cel mai probabil, în buzunarul turiștilor. 

Taxa pentru evenimentele organizate pe plajă a venit în acest ca o lovitură pentru organizatorii de concerte și festivaluri, mai ales în condițiile în care și vânzările de bilete au scăzut. 

Ioan Borzea, organizator festival de muzică electronică: ”Nu înțeleg de ce s-a majorat, era o taxă de 500 de lei, s-a făcut o taxă pe zi, la noi a ajuns la 105 mii de lei cu tot cu TVA, nu înțeleg de ce, înțeleg că e o hotărâre internă a Apelor Române.”  

Specialiștii în turism spun că noile taxe îi vor obliga pe organizatorii de evenimente să mărească prețul biletelor, așa că tot turiștii vor avea de suferit. 

Cristian Bărhălescu, președinte, ANAT Sud-Est: ”Când în bilet mai intra și o taxă pentru desfășurarea evenimentului care pleacă direct în buzunarul  ministerului, fără să se reflecte asupra comunității locale sau asupra calității serviciilor din cadrul evenimentului este încă o povară pusă pe spatele turistului, acela care își dorește până la urmă să viziteze o destinație.”

Peste 80 de mii de turiști sunt așteptați pe litoral în acest sezon estival 

Conform estimărilor touroperatorilor, peste 80 de mii de turiști vor ajunge la mare în zilele libere. 

Adrian Voican, manager agenție de turism: ”Pe litoral avem Mamaia cu cele mai multe locuri de cazare, Eforie, Venus Olimp, Saturn dar nu în ultimul rând Vama Veche unde deși sunt mai puține locuri de cazare gradul de ocupare este 90, sută la sută.” 

200 de hoteluri vor fi deschise de 1 mai și de Paște, mult mai multe decît în anii trecuți. Iar experții se așteaptă ca acestea să fie ocupate la capacitate maximă dacă și vremea va fi frumoasă.

Corina Martin, președintele Asociației Resto Litoral: ”Se anunță o prognoză foarte bună, sunt anunțate deja multe evenimente, se întâmplă în destinațiile  externe fenomene meteorologice dar  nu numai, tensiuni politice în multe destinații și asta face ca turistul român să se reorienteze, litoralul românesc este o destinație sigură și atrage turiști de 1 mai foarte mulți turiști, iar apropierea de paste a dat voie hotelierilor să gândească pachete diverse cu două nopți, cu trei nopți, cu patru sau cinci nopți.” 

Plaje noi, dar fără proprietari 

Din păcate însă, nu toate plajele vor fi amenajate, mai ales cele nou înființate prin înnisipare care nu au încă proprietar pentru că nu a fost încă organizate licitațiile. Iar asta înseamnă că nu peste tot vor putea fi amenajate beach baruri sau toalete și nici nu vor amplasate șezlonguri, mese și umbrele. 

George Lică, președintele patronatului Eforia Turistică: ”Aceste proceduri de atribuire a plajelor se întârzie nepermis de mult. Din păcate, se repetă scenariul de anul trecut contractele expirate nu au putut fi atribuite, reînnoite la timp și astfel o serie de operatori au oferit facilități pe riscul unor sancțiuni pecuniare, mulți în final când au tras linie au constat că au lucrat pro bono.” 

Autoritățile anunță că în vacanța care unește cele două sărbători, 1 Mai și Paștele, măsurile de siguranță au fost sporite. 

Distracția de la mare va fi supravegheată și de forțele de ordine, în total aproximativ 700 de polițiști și jandarmi vor fi prezenți în vacanță, la datorie, mai ales în zonele aglomerate unde se anunță festivaluri și concerte pe plajă.

Cât despre vreme, meteorologii nu anunță șanse prea mari de ploaie însă temperaturile maxime, cel puțin pentru zilele libere de 1 Mai, nu vor depăși 18-20 de grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE