Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Ziua Regalității. 10 Mai, zi cu triplă semnificație istorică

De Sabina Dumitru  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Este primul an când România sărbătorește legal Ziua Independenței. Parlamentul a votat  în luna iunie a anului trecut legea prin care 10 Mai devine Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională. Nu este zi liberă, este zi lucrătoare.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea o lună mai târziu. Proiectul a fost inițiat de PNL. Dezbaterile din Parlament au fost aprinse pentru că social democrații au avut și ei un proiect care propunea marcarea acestei zile, însă, pe 9 mai.   

Evenimentele istorice au iscat o adevărată controversă în jurul acestei sărbători. De ce? Pe 9 mai 1877, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență. Pe 10 Mai, Carol I a semnat documentul oficial. Înainte de comunism, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României. România a sărbătorit-o pe 9 mai și anul trecut, după 31 de ani de rupere de comunism, deși istoricii au avertizat că ziua Independenței ar trebui sărbătorită pe 10 Mai.

10 Mai, semnificațiile zilei

Ziua de 10 Mai are, pentru noi, trei semnificații. Toate sunt legate de Regele Carol I, care a avut cea mai lungă domnie di istoria românilor, 48 de ani( 1866 -1914).

Prima semnificație este legată de intrarea domnitorului Carol I de Hohenzollern în București. Principele Carol părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria, spre România, la sfârşitul lui aprilie 1866, cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I. În ziua de 7 mai, ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai intră, după trei zile de mers cu trpsura sau călare, în București. 

Cea de-a doua semnificație a datei de 10 Mai este legată de proclamarea independenței în anul 1877.La data de 9 Mai 1877, Parlamentul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, în unanimitate. Dar abia pe 10 Mai parlamentarii merg cu toţii la Palatul Regal, iar domnitorul Carol semnează proclamaţia de independenţă, așa cum acum preșeidntele promulgă legi ca să intre în vigoare. Celebrarea zilei de 10 Mai a fost interzisă în România pentru prima dată în 1917, de ocupaţia germană și a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai din 1947.

A treia smenificație este legată de faptul că la 10 Mai 1881, România a fost proclamată Regat, iar Carol I a fost încoronat Rege.

Trenul Regal, într-o călătorie simbolică de 10 Mai

Trenul Regal va face în acest an călătoria simbolică de sărbătoarea naţională de 10 Mai, după doi ani de absență.

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, şi principele Radu, împreună cu principesa Sofia, vor sărbători alături de locuitorii din Ploieşti, Buzău, Brăila şi Galaţi.

Trenul va pleca din Gara Regală Băneasa, la ora 11.00. La ora 10.40, în prezența Majestății Sale Custodele Coroanei, a ASR Principelui Radu și a ASR Principesa Sofia, va avea loc un ceremonial militar pe peronul gării. Accesul publicului și al presei este liber.

Prima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Ploiești Sud, la ora 12.10. Accesul publicului și al presei este liber.

A doua oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Buzău, la ora 13.31. Accesul publicului și al presei este liber.

A treia oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Brăila, la ora 15.24. Accesul publicului și al presei este liber.

Ultima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Galați, la ora 16.14. Accesul publicului și al presei este liber. După încheierea ceremonialului sosirii la Galați, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public timp de două ore.

În ziua de 11 mai 2022, Majestatea Sa Margareta, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia vor vizita în municipiul Galați sediul Crucii Roșii Române la ora 11, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon” la ora 12 și Combinatul siderurgic Liberty Galați la ora 13.

Distribuie

Taguri