Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă amânare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu

Elena Udrea și Ioana Băsescu au primit un nou răgaz în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009. Instanța a decis amânarea pronunțării deciziei pentru 13 aprilie.

Procesul durează de 6 ani și, pe fond, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar fiica cea mare a fostului președinte Băsescu la 5 ani de închisoare.

Ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada campaniei electorale din 2009, Elena Udrea a ales să se implice activ în campania lui Traian Băsescu, alături de fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu.

Cu ce acuzații vin procurorii DNA

Potrivit rechzitoriului procurorilor anticorupție, cele două ar fi strâns bani din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală pe care i-ar fi folosit pentru mai multe servicii prestate în campania electorală.

Acțiunile ilegale le-ar fi disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau servicii în cadrul campaniei electorale, precum publicitate stradală, reclame în media sau organizarea de spectacole.

Elena Udrea este cea care ar fi făcut legătura între oamenii care obțineau fondurile ilegale și prestatorii de servicii din campania electorală.

Ea este acuzată de instigare la luare de mită și spălare de bani, în timp ce Ioana Băsescu este acuzată de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. În urmă cu 2 ani, cele două au fost condamnate la 8, respectiv 5 ani de închisoare.

În timp ce fiica cea mare a lui Traian Băsescu își susține nevinovăția și a cerut achitarea, Elena Udrea invocă prescrierea faptelor. În replică, DNA a cerut judecătorilor Curții Supreme condamnarea, dar și majorarea pedepselor.

Procesul, care durează deja de 6 ani, a fost ținut pe loc de faptul că în această perioadă Elena Udrea a fugit din țară de 2 ori, spun reprezentanții DNA. Fostul consilier prezidențial se află în acest moment încarcerată în Penitenciarul Târgșor, acolo unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul Gala Bute.

Sentinţa pe care o vor da astăzi judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Decizia vine după două amânări de pronunţare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE