Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski: "Am luat fața Rusiei în Marea Neagră. Pentru prima dată în lume, a început să opereze o flotă de drone navale"

Volodimir Zelenski salută eforturile vecinilor Ucrainei - și nu numai - care au ajutat țara sa să preia inițiativa în Marea Neagră, după o lungă dominație a Rusiei. Șeful statului ucrainean i-a mulțumit și României și anunță că Ucraina dispune acum de o adevărată flotă de drone navale, care i-au făcut pe ruși să-și retragă navele.

Zelenski spune că Ucraina a preluat inițiativa în Marea Neagră

"Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone navale. Am reuşit să arătăm că, atunci când ţările din regiunea Mării Negre cooperează, cu sprijinul partenerilor, se poate readuce stabilitatea pe piaţa mondială a alimentelor. Am reuşit să oferim o astfel de protecţie părţii vestice a Mării Negre, ceea ce permite acum funcţionarea coridoarelor noastre maritime de export. De asemenea, regiunea Dunării capătă o nouă importanţă. Ea este, de asemenea, esenţială pentru securitatea globală", a spus Zelenski, în cadrul unei reuniuni a reprezentanţilor ţărilor de la Marea Neagră.

La jumătatea lunii iulie, Rusia nu a mai acceptat prelungirea coridorului prin Marea Neagră, privind exportul de cereale ucrainene, inițiativă mediată de ONU.

La câteva săptămâni distanță, au fost stabilite alternative, iar noul culoar creat trece prin apele teritoriale ale României. În urmă cu câteva zile, Zelenski a anunțat că, prin acest nou culoar, Ucraina a reuşit să exporte patru milioane de tone metrice de marfă.

De la expirarea acelui acord, Rusia a început să atace cu drone și rachete porturile ucrainene de la Marea Neagră și apoi pe cele de la Dunăre, iar unele drone au căzut chiar pe teritoriul României. Însă ucrainenii au dat replica și aceste incidente sunt acum mai rare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE