Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zece ani de la anexarea Crimeei de către Rusia. Ce spun acum locuitorii din Sevastopol

Se împlinesc zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Acțiunea din 2014 a declanșat, la acea vreme, un val de patriotism și a dus la creșterea popularității lui Vladimir Putin.

Între timp, invazia la scară largă asupra Ucrainei, pe care Rusia a declanşat-o în februarie 2022, a adus războiul şi în Crimeea.

Zece ani de la anexarea Crimeei de către Rusia

Locuitorii din Sevastopol, care au votat la alegerile prezidențiale din Rusia, au spus că viața lor s-a schimbat în bine, la un deceniu după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea.

Cetățean din Sevastopol: "Cu siguranță, nu regretăm alegerea noastră de a ne alătura Rusiei. Viața noastră s-a schimbat mult în bine. În primul rând, orașul a devenit mult mai curat, totul a devenit mai cultural, medicina a devenit mai bună, în general, din toate punctele de vedere. Orașul este foarte frumos, iar noi nu vom regreta niciodată că am fost întotdeauna ruși."

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus că preluarea Crimeei sub controlul Rusiei era o măsură necesară pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de acolo și pentru a revendica ceea ce el a descris ca fiind un teritoriu istoric rusesc. Așa că a organizat un referendum, considerat ilegal de țările occidentale.

Vladimir Putin, în 2014: "Astăzi, pe baza rezultatelor referendumului care a avut loc în Crimeea, ghidat de voința poporului, mă prezint în fața Adunării Federale și îi cer să examineze legea constituțională privind admiterea a două noi entități în Rusia, Republica Crimeea și orașul Sevastopol."

Putin a folosit din nou pretextul protejării vorbitorilor de limbă rusă în 2022 și a demarat așa-numita operațiune militară specială în Ucraina, în speranța unei victorii similare cu cea din Crimeea.

Abbas Gallyamov, analist politic: "Faptul că Putin a cucerit Crimeea atât de ușor a fost de fapt o glumă proastă pentru el. Adică, Putin a crezut în 2022 că ar putea repeta această ispravă în Ucraina. El nu a intenționat să lupte pentru mult timp. S-a gândit că va fi ceva asemănător cu povestea din Crimeea, doar că la o scară mult mai mare."

Însă liderul rus nu a anticipat forța armatei ucrainene și sprijinul oferit de puterile occidentale.

Abbas Gallyamov, analist politic: "După aceea, el a refuzat complet să creadă că acum Ucraina este diferită, s-a schimbat, că acolo a apărut o putere de stat legitimă și că aceasta este capabilă să dea un ordin de rezistență și că acest ordin va fi executat. Și, în consecință, Putin s-a implicat în toată această poveste tocmai pentru că a crezut că el cunoaște Ucraina, că știe cum să trateze această țară."

Cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial a ridicat tensiunile dintre Moscova și Occident la un nivel chiar mai mare decât în timpul Războiului Rece, spun analiștii politici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE