Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Xi Jinping obține al treilea mandat de președinte al Chinei. Unicul candidat, reales cu unanimitate de voturi

Liderul comunist Xi Jinping a obținut vineri al treilea mandat de președinte al Chinei, după votul oficial al Parlamentului de la Beijing. Realegerea este considerată punctul culminant al ascensiunii sale la putere, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Rezultatul votului deputaților chinezi în favoarea lui Xi Jinping este fără drept de apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.

În vârstă de 69 de ani, Xi Jinping a obținut în octombrie 2022 o prelungire cu cinci ani în fruntea Partidului Comunist chinez și a comisiei militare, cele mai importante două funcții de putere.

Unic candidat, liderul de la Beijing a fost reales în funcție pentru aceeași durată ca șef al statului.

Cu toate acestea, președintele chinez Xi Jinping s-a confruntat cu o situație complicată în ultimele luni. La sfârșitul lunii noiembrie 2022 au avut loc manifestații de amploare față de politica „zero COVID” a Chinei și un val major de decese pe fondul abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Aceste subiecte sensibile au fost evitate în actuala sesiune parlamentară, eveniment foarte orchestrat în cadrul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul premier, în locul lui Li Keqiang.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE