Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Xi Jinping cere Armatei Chinei să se concentreze asupra pregătirilor de război

Președintele chinez Xi Jinping a transmis Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) „să-și concentreze toate energiile” pentru pregătirile de război, a anunțat un purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, citat de The Guardian.

Fotografii cu Xi Jingping în uniformă militară în timpul unei vizite la un centru de comandă au fost publicate miercuri pe prima pagină a unei publicații a Partidului Comunist chinez.

Președintele chinez a afirmat că Armata trebuie „să-și intensifice îjn mod semnificativ pregătirea pentru război”, în condițiile în care a avertizat, cu prilejul unui congres al partidului, asupra unor „furtuni periculoase" la orizont.

"Concentrați-vă toată energia [asupra] luptei, munciți din greu pentru a lupta și îmbunătățiți-vă capacitatea de a câștiga", a spus Xi , potrivit sursei citate.

De asemenea, Armata trebuie „să apere cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională", deoarece China se află într-o situație de securitate „instabilă și incertă”.

Analiștii politici consideră că Xi Jinping avertizează SUA și Taiwanul

Potrivit The Guardian, Xi Jinping a mai ordonat Armatei să se axeze asupra pregătirilor de război în 2013, după ce a preluat puterea. Liderul chinez a făcut un demers similar și în 2017.

Analiștii politici susțin că președintele chinez și-a intensificat retorica pe această temă, în ultima perioadă. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali" și „eficienți” în luptă, dar și „curajoși și capabili să câștige războaie".

„El (Xi Jinping, n.red) a transmis un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a declarat Willy Lam, un reprezentant al fundației Jamestown din Washington.

Cu ocazia celui mai recent congres al Partidului comunist chinez, care a avut loc în octombrie la Beijing, Xi Jinping a lansat un atac indirect la adresa Statelor Unite pentru sprijinul acordat Taiwanului, acuzând „interferențele străine” ce au dus la intensificare tensiunilor.

Xi a afirmat că preluarea Taiwanului reprezintă un element esențial al moștenirii sale. „Nu vom promite niciodată că vom renunța la utilizarea forței”, a afirmat liderul chinez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE