Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Xi Jinping, după întâlnirea cu Antony Blinken: Cele două părţi au făcut progrese

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping, la finalul unei vizite de două zile la Beijing.

Întrevederea a fost menită să atenueze tensiunile în creştere dintre cele două ţări, potrivit AP. Întâlnirea din Marea Sală a Poporului era aşteptată, dar nu figura în program şi este considerată esenţială pentru succesul deplasării lui Blinken, oficialul cu rangul cel mai înalt care vizitează Beijingul de la instalarea administraţiei Joe Biden.

Niciuna dintre părţi nu confirmase că va avea loc întâlnirea lui Blinken cu Xi, până când un oficial al Departamentului de Stat a anunţat-o cu doar o oră înainte.

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat luni, cu prilejul unei întâlniri cu secretarul american de stat Antony Blinken, "progresele" şi "terenurile de înţelegere" între Beijing şi Washington, în pofida tensiunilor, relatează AFP şi DPA.

Această întrevedere a avut loc în a doua şi ultima zi a vizitei lui Blinken în China, o premieră în aproape cinci ani pentru un şef al diplomaţiei americane, fiind confirmată în ultimul moment.

"Cele două părţi au făcut progrese (în această luni dimineaţă) şi au ajuns la terenuri de înţelegere asupra anumitor chestiuni specifice", neprecizate, a subliniat Xi Jinping, calificând aceste progrese drept "un lucru foarte bun", potrivit unei înregistrări difuzate de televiziunea publică CCTV.

"Sper că prin intermediul acestei vizite, secretarul de stat Blinken va aduce un rezultat pozitiv pentru stabilizarea relaţiilor între China şi SUA", i-a spus Xi interlocutorului său.

Oficial chinez: Moment critic în relaţiile dintre China şi SUA

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a transmis într-un comunicat că vizita lui Blinken "coincide cu un moment critic în relaţiile dintre China şi SUA şi este necesar să se facă o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict".

Beijingul a dat vina pe "percepţia eronată a părţii americane despre China, care a dus la politici incorecte faţă de China" şi la "nivelul scăzut" actual al relaţiilor.

În opinia MAE chinez, SUA au responsabilitatea de a opri "declinul în spirală al relaţiilor dintre China şi SUA, pentru a le readuce pe o cale sănătoasă şi stabilă".

Wang a cerut ca SUA să înceteze să mai promoveze "teoria ameninţării Chinei", să ridice sancţiunile unilaterale ilegale împotriva Chinei, să renunţe la blocarea dezvoltării tehnologice a Chinei şi să se abţină de la interferenţe arbitrare în afacerile interne ale Chinei, a arătat comunicatul MAE chinez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE