Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Blinken, vizită la Beijing cu misiunea de a calma tensiunile în creștere dintre SUA și China

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit duminică la Beijing, unde potrivit televiziunii de stat chineze se va întâlni cu mai mulţi oficiali de rang înalt, informează dpa, citată de Agerpres.

Relațiile dintre cele două mari puteri, pe fondul războiului din Ucraina

Blinken nu a mai vizitat China din 2021, când şi-a preluat funcţia. Programată iniţial în februarie, vizita sa de două zile - un demers pentru detensionarea relaţiilor sino-americane - a fost anulată atunci în ultimul moment, după ce americanii au descoperit un balon chinez de spionaj care survola teritoriul Statelor Unite, reaminteşte agenţia citată.

Oficialul american a declarat vineri că va discuta "direct şi sincer" despre "preocupările foarte reale" ale Washingtonului privind mai multe probleme, cu scopul de a stabili "o comunicare deschisă şi mai autorizată" pentru "gestionarea responsabilă" a relaţiilor bilaterale, consemnează dpa şi AFP. "O concurenţă intensă necesită o diplomaţie susţinută pentru a evita transformarea concurenţei într-o confruntare sau un conflict", a spus el.

Relaţiile dintre cele două mari puteri sunt tensionate de susţinerea Beijingului faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, de ameninţările Chinei la adresa Taiwanului şi de confruntările comerciale în domenii cum ar fi microprocesoarele avansate.

Joe Biden speră să se întâlnească cu Xi Jinping

Blinken se va întâlni în primul rând cu omologul său chinez, Qin Ganga, duminică după-amiaza; cei doi vor participa şi la un dineu.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, Wang Wenbin, a declarat că ţara sa este deschisă la dialog, dar cu unele condiţii: "Nu se poate să spui una şi să faci alta", iar Washingtonul ar trebui să "renunţe la iluzia" de a trata "de pe o poziţie de forţă". "China şi SUA trebuie să dezvolte relaţii pe baza respectului reciproc şi a egalităţii, să respecte diferenţele de istorie, cultură, sistem social şi cale de dezvoltare şi să ţină seama de interesele fundamentale şi preocupările importante ale celeilalte părţi", a spus el.,

Sâmbătă, la scurt timp înainte de sosirea lui Blinken la Beijing, preşedintele american Joe Biden a declarat că speră să se întâlnească cu omologul său chinez, Xi Jinping, "în următoarele luni" şi speră să discute cu acesta despre "divergenţele legitime" şi despre domeniile în care care SUA şi China s-ar putea "înţelege". El a minimalizat incidentul cu balonul de spionaj: "Cred că a fost mai mult jenant decât intenţionat".

Agenţia France Presse apreciază că vizita lui Blinken nu va duce la progrese importante, însă ideea este de a începe un dezgheţ diplomatic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE