Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vouchere cadou pentru 1 iunie. Angajații de la stat pot primi tichete de până la 300 de lei de la angajator, pentru copii

1 iunie a fost declarată de stat zi liberă pentru toţi angajaţii, fie că au copii sau nu. Mai mult, cei care au copii pot primi de la angajatori tichete cadou în valoare de 300 de lei/copil.

Totodată, daca părinții lucrează la același angajator, pentru fiecare copil se va primi suma de 150 de lei neimpozabilă de la amândoi părinții.

Astfel, doi soți care lucrează la același angajator și au doi copii minori pot primi cu ocazia zilei de 1 iunie suma de 600 de lei neimpozabilă (300 de lei salariatul și 300 lei salariată).

”În ceea ce privește contribuțiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede că nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale, ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru Cadourile în bani și în natură oferite de angajatori angajaților, cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile în bani și în natură oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul, în măsură în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei.”, se arată în lege.

Așadar, cadourile acordate în beneficiul copiilor minori ai salariaților, cu ocazia zilei de 1 iunie sunt venituri neimpozabile și nu intra în baza de calcul al contribuțiilor sociale în limita sumei de 150 de lei daca este îndeplinită condiția de a fi prevăzute în contractul de muncă.

În ce alte situații pot fi oferite Tichetele de 300 de lei

Aceste vouchere care pot fi în valoare maximă de 300 de lei nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit Codului fiscal. Potrivit ANAF, tichetele se pot acorda în următoarele situații:

  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie
  • cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu
  • ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

În ordonanța de urgență a fost introdusă și obligativitatea ca toate tichetele valorice, inclusive certificatele cadou, să fie numai sub formă de card și să elimine biletele fizice.

Tichetele cadou pot fi acordate și salariaților cu funcții de bază din alte companii, singurele excepții prevăzute de HG 1.045/2018,inclusive de normele de aplicarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea de tichete valorice, fiind vorba de tichete de masă și tichete culturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE