Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin laudă economia Rusiei: ”Am devenit prima țară din Europa şi a cincea din lume”

Economia Rusiei o duce nemaipomenit de bine, susține Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin laudă oamenii de afaceri și statul, care, spune el, reușesc să se descurce de minune în ciuda sancțiunilor internaționale.

”Am depășit deja Germania la puterea de cumpărare a populației, iar asta dovedește cât de bine ne merge”, anunță Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri în Extremul Orient al Rusiei. ”Nimic nu poate opri economia Rusiei din avântul ei”, susține președintele țării.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Acesta este un rezultat uimitor. Se pare că, deși suntem sugrumați și striviți din toate părțile, am devenit prima țară din Europa în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, în ceea ce privește volumul economic în total. Am depășit Germania și am ocupat locul cinci în lume. Topul arată China, SUA, India, Japonia și Rusia. În Europa suntem numărul unu.” 

Constatările triumfaliste ale liderului de la Kremlin sunt confirmate și de oamenii locali de afaceri. Președintele organizației Business Rusia merge însă și mai departe și promite chiar depășiri de plan. Cel puțin în ceea ce privește creșterea produsului intern brut.

Alexei Repik, președinte, asociația Business Russia: ”Dacă vă uitați la prognoza preliminară pentru acest an, creșterea produsului intern brut este de 3,5%. Acest lucru este semnificativ mai mult decât media mondială. Dar analiștii organizației publice rusești ”Business Russia” spun că până la sfârșitul anului această valoare va fi cu siguranță mai mare de 4 procente.”

Criză de ouă în Rusia

Este adevărat că mai există unele probleme în Rusia, dar acestea sunt neglijabile și remediabile, își amintește președintele Vladimir Putin. De exemplu, este o lipsă de ouă în piață, dar temporară, promite el. Responsabili pentru această situație, susține Putin, sunt oamenii care câștigă mai bine și, evident, cumpără mai mult.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Vedeți ce s-a întâmplat cu ouăle, nu ne-am orientat la timp. Volumul producției noastre nu a scăzut, a crescut consumul. În legătură cu venitul real disponibil al populației, veniturile populației au crescut ușor. Oamenii au început să cumpere mai multe ouă și carne de pui, dar autoritățile nu s-au gândit să crească importurile la timp. Și deodată prețurile au crescut.”

Dincolo de spinoasa problemă a găinilor din Rusia, Vladimir Putin recunoaște totuși că există și probleme la nivel macro, de exemplu dobânzile ridicate ale Băncii Centrale. Este însă, susține el, o piedică temporară pentru că odată ce problemele legate de inflație vor fi rezolvate, poziția băncii naționale a Rusiei se va schimba.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE