Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Violența domestică, greu de combătut. 16% dintre victime nu au acceptat să le fie montate brățări electronice agresorilor

Publicat de: Ioana Corneev

Doar două din zece victime ale violenței domestice au acceptat ca agresorilor să le fie montate brățări electronice de supraveghere. Asta arată cele mai recente date ale Inspectoratului General al Poliției Române. Specialiștii care se ocupă de combaterea violenței împotriva femeilor susțin că principalul motiv al acestui procent scăzut este lipsa de informare a femeilor cu privire la rolul brățărilor electronice.

Proiectul pilot de implementare a dispozitivelor de supraveghere a început în octombrie anul trecut în București și în alte 3 județe.

La 4 luni după implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică au apărut și primele statistici.

Proiectul a fost demarat în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea.

Mihai Venea, ofițer specialist în cadrul Direcției de Ordine Publică - Inspectoratul General al Poliției Române: Au fost emise 819 instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 563 de ordine de protecție provizorii și 256 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești). În doar 128 de situații, victima a fost de acord și a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”.

Brățările electronice se montează pe glezna agresorului cu o condiție. Victima să accepte și ea să poarte  un telefon mobil pe care va putea urmări în timp real traseul agresorului, dacă acesta intră în perimetrul interzis de instanță. Pe telefoanele mobile primite de agresor și victimă funcționează doar aplicațiile de monitorizare.

Giulia Crișan, avocat Asociația ANAIS: În primul rând, sistemul a intrat în vigoare la 1 octombrie, nu a fost precedat de o campanie masivă de informare cu privire la rolul și scopul pe care îl au aceste dispozitive de supraveghere. Dacă s-ar fi făcut această campanie, ar fi avut un dublu efect. O dată, victimele ar fi înțeles că aceste dispozitive sunt dedicate exclusiv protejării vieții lor, iar agresorii ar fi înțeles că odată montate aceste dispozitive nu ar mai fi putut să încalce ordinele de protecție.

Fenomenul este greu de ținut sub control

Numărul cazurilor de violență domestică este în creștere, spun polițiștii, atât timp cât foarte multe dintre ordinele de protecție sunt încălcate. În patru luni, au fost înregistrate în total 125 de infracțiuni, dintre care 7 de distrugere, 77 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 41 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu.

Referitor la violența domestică, în anul 2022, polițiștii au intervenit la 90.174 de cazuri, dintre care 42.214 în mediul urban și 47.960 în mediul rural.

Pe parcursul anului 2022, numărul faptelor penale din sfera violenței domestice a fost de 55.206 de infracțiuni, în creștere cu 12,5%, față de anul 2021. Cele mai multe fapte, 34.368, au fost de loviri sau alte violențe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE