Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaticanul a repatriat trei fragmente din Partenon. Papa Francisc a numit gestul „o donație ecumenică” pentru Biserica Greciei

Gracia a primit de la Vatican trei piese care au aparținut Partenonului, templul dedicat zeiței Atena, din capitala țării.  Acestea au făcut parte din colecția Muzeelor Sfântului Scaun timp de mai bine de un secol. Papa Francisc a fost cel care a decis luna trecută că vor fi returnate elenilor. 

Cele trei fragmente de sculptură – reprezentând un cal și două capete de bărbați - se integrează în colecția de la Muzeul Acropole, care a fost deschis în 2009 la poalele sitului antic din centrul capitalei grecești.

Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii: „Aceste două inițiative, aceste două acte arată calea: cum pot fi reunite piesele inseparabile ale Partenonului, vindecând rănile provocate de mâinile barbare cu atâția ani în urmă”.

Papa Francisc a numit repatrierea drept „o donație ecumenică” pentru Biserica Ortodoxă a Greciei.

Arhiepiscopul Ieronim al II-lea, șeful Bisericii Ortodoxe a Greciei: „Dorința mea personală și sinceră este ca această inițiativă să fie un exemplu. Papa Francisc a arătat că acest lucru este posibil și semnificativ”.

Vaticanul a precizat că piesele au fost obținute corect de către papalitate, în secolul al XIX-lea. Grecia a lansat încă de acum 40 de ani o campanie de repatriere a fragmentelor din Partenon, care au ajuns în marile muzee ale lumii, după ce au fost furate de pe Acropole.

Episcopul Brian Farrell, secretar al Vaticanului pentru promovarea unității creștinilor: „Aceasta este o mică parte dintr-o imensă comoară. Ar fi minunat dacă totul s-ar fi putut rezolva într-un fel. Sperăm că se va întâmpla”.

Autoritățile elene speră că gestul Vaticanului va pune presiune asupra British Museum, cu care negociază de zeci de ani returnarea unei colecții vaste de sculpturi din Partenon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE