Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasul cu cereale din Odesa a trecut inspecția. Nava cu porumb a plecat spre portul tripoli, în Liban

Inspecția pe mare a navei Razoni, care duce primul transport autorizat de cereale ucrainene, a fost terminată. Verificarea a durat mai puțin de o oră și jumătate, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Vasul traversează strâmtoarea Bosfor, urmându-și cursul către portul Tripoli, în Liban. Inspecția a avut loc la intrarea în Bosfor. Delegațiile de experți au fost aduse la bord cu două navete. Oficialii ruși, ucraineni, turci și cei de la ONU au verificat dacă transportul de cereale este în conformitate cu acordul semnat luna trecută. Mai multe nave sunt așteptate să plece în zilele următoare din porturile Ucrainei.

Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns în largul coastelor Turciei

Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul, relatează Agerpres.

Plecat de la Odesa, în sudul Ucrainei, luni dimineaţă, cu 26.000 de tone de porumb cu destinaţia Liban, Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra-Leone, urmează să petreacă noaptea la ancoră în largul coastelor Turciei şi va fi inspectat miercuri dimineaţă de o echipă internaţională la intrarea în Bosfor, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Este primul export autorizat în virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul între Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE