Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vânzările de calorifere electrice cresc în Germania, pe fondul temerilor legate de criza gazelor de iarnă

Vânzările de calorifere electrice au crescut, în timp ce germanii se pregătesc pentru o posibilă criză energetică în această iarnă. Aproximativ 600.000 de calorifere au fost vândute în Germania în primele șase luni ale anului 2022, potrivit firmei de cercetare de piață GFK, o creștere de 35% față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează Euronews.com

Importul de energie din Rusia

„A existat o creștere uriașă a vânzărilor de încălzitoare electrice în ultimele două luni, iar încălzitoarele pe care [le] avem la îndemână se epuizează”, a declarat Frank Doring, proprietarul unui magazin din Berlin.

Germania se bazează în mare măsură pe importurile de energie din Rusia, iar reducerile repetate ale Gazprom la livrările de gaz au generat temeri că Rusia ar putea întrerupe livrările pentru a încerca să obțină o influență politică asupra Europei, care a impus sancțiuni de amploare împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. 

În iunie, țara a făcut un pas mai aproape de raționalizarea gazului. Acesta a declarat că Germania se confruntă cu o „criză” și a avertizat că obiectivele de stocare pentru iarnă sunt în pericol din cauza scăderii livrărilor din Rusia. Berlinul a declarat atunci că obiectivul de a avea instalațiile de stocare a gazelor umplute la 90% din capacitate până în decembrie nu va putea fi atins fără măsuri suplimentare.

Prețurile ridicate la gaze

„Situația este gravă și iarna va veni. Reducerea livrărilor de gaz este un atac economic asupra noastră din partea (președintelui rus Vladimir) Putin. Ne vom apăra împotriva acestui lucru. Dar țara noastră va trebui să meargă acum pe un drum de piatră,” a declarat ministrul economiei, Robert Habeck.

Prețurile la gaze au crescut în întreaga Europă, deoarece Rusia a întrerupt livrările către continent prin conducta Nord Stream. Prețurile la energie au crescut cu 19% în Germania numai în prima săptămână din iulie și aproape s-au triplat în acest an.

Livrările de gaze către Germania prin Nord Stream, principala sursă de gaz rusesc a țării. au fost reduse semnificativ de Moscova, care spune că se datorează unor „motive tehnice”. Dar guvernul german spune că aceasta este o „decizie politică”, menită să influențeze brațul de luptă dintre Moscova și țările occidentale în legătură cu războiul din Ucraina.

Acest lucru vine în contextul în care alte țări din UE introduc măsuri pentru a reduce consumul de energie și pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc. Bruxelles-ul a cerut tuturor celor 27 de state membre să își reducă consumul de gaz cu 15% înainte de o iarnă care se anunță dificilă. 

Marți, în Spania, guvernul a stârnit controverse când a interzis ca temperatura aerului condiționat să scadă sub 27°C, în încercarea de a reduce consumul de energie, în timp ce Franța a ordonat ca magazinele cu aer condiționat să își închidă ușile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE