Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urșii panda, subiect de controversă între SUA și China

Trei urși panda de la Grădina Zoologică din Washington D.C. par prinși în tensiunile politice dintre SUA și China. Animalele se vor întoarce în China în decembrie și, astfel, se va încheia unui acord de cooperare vechi de 50 de ani. Părinții celor trei panda au fost oferiți cadou Statelor Unite în 1972, în urma vizitei istorice a președintelui Richard Nixon în China. 

Grădinile zoologice din America, acuzate că maltratează animalele

65 de urși panda din Beijing sunt împrumutați, în acest moment, către 19 țări, prin intermediul unor programe de cercetare comună. Ele urmăresc să protejeze mai bine această specie vulnerabilă. În Occident, strategia Chinei este numită „diplomația panda”. Urșii sunt împrumutați sau dăruiți unor grădini zoologice din lume, în semn de bunăvoință față de aceste state. Însă în ultimii ani, specialiștii spun că tensiunile dintre Beijing și țările vestice au determinat China să solicite returnarea mai multor exemplare.

Dennis Wilder, cercetător al Inițiativei pentru Dialog SUA-China, Universitatea Georgetown: ”Cred că este posibil că partea chineză să ceară retragerea urșilor panda din grădinile zoologice occidentale. Nu-i văd să facă același lucru în locuri precum Doha și Thailanda. Deci, se pare că au ceva cu Statele Unite, Marea Britanie.”

Tensiunea legată de această situație este cel puțin parțial împărtășită cei din China.

Dennis Wilder, cercetător al Inițiativei pentru Dialog SUA-China, Universitatea Georgetown: ”Acum chinezii sunt supărați pe noi. Sunt supărați din cauza restricțiilor privind semiconductorii, a numărului de sancțiuni pe care administrația Biden le-a impus persoanelor din China, a problemelor pe care chinezii le au acum în obținerea vizelor pentru Statele Unite. Așa că este foarte posibil ca ei să încerce să trimită un semnal.”

Sentimentele antiamericane au crescut la începutul acestui an, când un panda împrumutat la grădina zoologică din Memphis a murit subit. Tragedia a provocat indignare pe rețelele de socializare din China. Mulți oameni au acuzat grădina zoologică din Memphis că ar fi maltratat animalul, lucru negat, însă, de americani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE