Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria: Șefii agenției meteo, demiși după ce prognoza greșită a amânat focul de artificii de ziua națională

Guvernul maghiar l-a demis luni pe șeful Agenției Naționale de Meteorologie al țării și pe adjunctul acestuia, la două zile după ce focul de artificii planificat în Budapesta cu prilejul zilei naționale a fost amânat, din cauza temerilor de vreme rea. Temeri care nu s-au materializat.

Kornelia Radics și Gyula Horvath, ambii în funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de Meteorologie au fost demiși de către ministrul Tehnologiei și Industriei, Laszlo Palkovics, pentru prognoza eronată. Oficialii ministerului nu  au oferit o explicație cu privire la demiterea celor doi. Contactat de AFP, Guvernul maghiar nu a oferit o reacție imediată.

Anunțul demiterii celor doi a fost făcut la o zi după ce presa pro-guvernamentală a criticat agenția meteo națională, a cărei prognoză de furtună și rafale de vânt a dus la anularea focurilor de artificii din 20 august.

"Au furnizat informații înșelătoare cu privire la starea vremii, ceea ce a indus în eroare echipa tehnică responsabilă cu securitatea evenimentului", a scris publicația maghiară Origo despre prognoza greșită.

În 2006, festivitățile au fost marcate de o furtună violentă care a ucis cinci persoane și a rănit alte câteva sute, răspândind panică în rândul a peste un milion de persoane care s-au adunat pe malul Dunării pentru a urmări artificiile.

Cum răspund meteorologii?

Agenția meteo maghiară a prezentat scuze duminică, invocând "un factor de incertitudine inerent profesiei de meteorolog".

"Pentru că nu au putut produce vremea dorită, au fost concediați. Nu, aceasta nu este o dictatură din Asia Centrală, aceasta este Ungaria partidului Fidesz", a scris ironic, pe Facebook, Andras Fekete-Györ, membru al formațiunii de opoziție Momentum.

Spectacolul cu focuri de artificii, anunțat ca fiind "cel mai mare din Europa", dedicat celebrării "statul maghiar milenar", a fost reprogramat pentru sâmbătă, 27 august.

În iulie, opoziția a cerut anularea evenimentului pe care l-a catalogat drept "o risipă inutilă de bani" în contextul în care guvernul naționalist al lui Viktor Orban cere cetățenilor maghiari să fie cumpătați într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE