Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un profesor din Rusia a primit cinci ani de închisoare cu executare pentru că ar fi criticat regimul lui Vladimir Putin

Justiţia rusă l-a condamnat marţi în apel la cinci de închisoare cu executare pe profesorul şi politologul rus Boris Kagarliţkii, judecat pentru "apeluri publice la terorism", au informat agenţiile de presă ruse, transmite AFP.

Condamnat iniţial în decembrie la plata unei amenzi de circa 6.160 de euro, Kagarliţkii, profesor la universitatea de cercetare "Şcoala Superioară de Economie" (HSE) de la Moscova, a primit în urma unui proces în apel la un tribunal militar din regiunea Moscovei o pedeapsă şi mai aspră, de cinci ani de închisoare cu executare.

Tribunalul militar de apel a decis "să anuleze decizia tribunalul de primă instanţă şi să-l condamne pe Kagarliţkii la o pedeapsă cu executare de cinci ani de detenţie într-o colonie penitenciară", a declarat pentru presă avocatul politologului, Serghei Ierohov, citat de agenţia de presă oficială TASS.

Boris Kagarliţkii, autor a numeroase articole şi studii asupra mişcării politice de stânga din Rusia şi din lume, a fost arestat chiar în sala de audieri, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Ce acuzații i se aduc profesorului

Inculpat pentru "apeluri publice la activităţi teroriste, cu recurgere la internet", şi plasat în arest provizoriu în iulie 2023, politologul de 65 de ani a respins mereu aceste acuzaţii împotriva sa.

În decembrie, Tribunalul militar al districtului Vest l-a declarat "vinovat", însă l-a condamnat la o amendă de 600.000 de ruble (circa 6.160 de euro).

În mai 2022, Kagarliţkii fusese declarat "agent al străinătăţii" în Rusia, în urma invaziei ruse în Ucraina, declanşată în luna februarie a aceluiaşi an.

Această etichetă infamantă complică mult activităţile organizaţiilor şi persoanelor declarate astfel de justiţia rusă.

Kagarliţkii "fusese deţinut politic în 1982 şi 1983", potrivit biografiei sale de pe site-ul HSE, ştearsă între timp.

De la începutul ofensivei trupelor ruse asupra Ucrainei şi adoptarea legilor ce interzic orice critică, mai multe media independente ruse au fost obligate să îşi suspende activitatea sau au părăsit ţara, iar numeroşi opozanţi au luat calea exilului sau au fost plasaţi în detenţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE