Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un ONG internațional cere Tribunalului UE reluarea votului pentru aderarea României la Schengen. Motivul: poluarea din cauza camioanelor de la frontiere

O asociație care luptă pentru combaterea schimbărilor climatice cere Tribunalului Uniunii Europene să reia votul pentru aderarea României la Schengen. Motivul invocat are legătură cu poluarea din cauza zecilor de mii de camioane care așteaptă ore în șir sau chiar zile la controalele de frontieră.

Și Guvernul României amenință Austria cu procese, dacă nu va accepta ca țara noastră să intre în familia Schengen. România pierde anual peste zece miliarde de euro, din cauza taxelor și a timpului pierdut de transportatori la controalele de la graniță.

Tir-urile care pornesc din Grecia spre marile metropole europene sunt obligate să aștepte la cozi uriașe, în trei puncte: la granița grecilor cu Bulgaria, la frontiera bulgaro-română – și mai apoi la frontiera cu Ungaria – pentru că cele două țări – România și Bulgaria – nu sunt parte din spațiul de liberă trecere.

Anual, mașinile care așteaptă la controalele de la frontieră emit 46.000 de tone de dioxid de carbon

Asta arată analiza a unei firme internaționale de consultanță. Un ONG condus de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, acuză Consiliul UE că nu a ținut cont de impactul asupra mediului, atunci când României i-a fost refuzat accesul în spațiul Schengen.

Răzvan Nicolescu – președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice: Vrem ca decizia din 8 decembrie să fie declarată ilegală, e o poluare care nu a fost luată în calcul, cei de la Consiliu au refuzat să țină cont de sesizarea noastră și să discute din nou acest subiect, ținând cont de poluarea generată.

Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice contestă decizia de aderare în baza Convenției de la Aarhus, care dă dreptul anumitor ONG-uri să conteste o decizie care nu a ținut cont de aspectele de mediu.

Răzvan Nicolescu – președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice: După 12 ani de așteptări nu mai avem încredere. Credem în povești, credem în Curtea de Justiție a UE, care sperăm să judece drept și să judece rapid.

Și Guvernul român amenință Austria cu proces

Dacă autoritățile de la Viena se opun în continuare aderării țării noastre la Schengen, Guvernul român amenință Austria cu proces.

Marcel Ciolacu – premierul României: Eu cred că se impune cu a veni cu un atac la CJUE. În octombrie prima ședință JAI, în decembrie a doua ședință JAI, amândouă sub președinția Spaniei. Țin legătura cu primul ministru. În ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi, există toată deschiderea.

Klaus Iohannis – președintele României: Această abordare trebuie foarte bine analizată și dacă este posibilă o soluționare pe această cale, atunci cu siguranță vom ști care este această posibilitate.

Subiectul Schengen nu va fi pus pe agenda următorului Consiliului JAI care va avea loc în Luxemburg, pe 19 octombrie

Austria se opune, în continuare, extinderii spațiului Schengen, invocând că sistemul nu este funcțional și este nevoie de o reformă.

Victor Negrescu – europarlamentar PSD: Urmează să intensificam campania diplomatică, să punem presiune pe Austria și în noiembrie avem alegerile din Olanda. Dacă partidele pro europene vor câștiga, atunci veto aplicat de Olanda Bulgariei ar urma să fie ridicat, lăsând Austria în off-side și, atunci, ar fi singurii care se vor opune și am putea profita de context.

Dacian Cioloș îndeamnă autoritățile de la București la atitudini mult mai dure: să blocheze deciziile majore ale UE, în care este nevoie de unanimitate, până la primirea României în Schengen.

Dacian Cioloș – europarlamentar REPER: Nu pute trece ca și cum nimic nu s-a întâmplat cu respingerea, blocajul pe care l-a provocat Austria. Un blocaj abuziv și împotriva tratatelor. E un subiect european. Nu putem merge mai departe cu alte decizii importate cât problema aceasta nu e rezolvată, e un drept a 27 de milioane de cetățeni, care le este refuzat.

România este în afara Spațiului Schengen, deși are sprijin declarat din partea celor mai importanți lideri de la Bruxelles. Comisia și Parlamentul European au spus în repetate rânduri că nu există obstacole în calea aderării. Ba mai mult, în premieră, parlamentarii europeni au votat o rezoluție prin care arată că România a fost discriminată în urma votului de respingere de anul trecut și propun despăgubiri.

Parlamentul a cerut de urgență Consiliului să aprobe aderarea la Schengen, până la finalul anului 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE