Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un gigant al energiei din Franța ar finanța mașina de război a Rusiei. ONG: Firma cumpără în continuare gaz rusesc

Compania franceză din domeniul energiei Total este acuzată c-ar alimenta ”mașina de război” a lui Vladimir Putin prin faptul că achiziționează în continuare energie din Rusia. Organizația neguvernamentală ”Global Witness” susține că Total, considerată un gigant pe piața energiei din Franța, cumpără gaz natural lichefiat rusesc, fiind cel mai mare client din afara spațiului rus, relatează Euronews.com.

Reprezentanții TotalEnergies au anunțat joi profituri de 10,4 miliarde de euro până în acest moment din anul 2023, pe fondul creșterii prețurilor energiei din cauza războiului din Ucraina.

"În timp ce Total sărbătorește obținerea de profituri mari, oamenii din Franța, Ucraina și din întreaga lume nu pot uita că această companie continuă să cumpere gaz rusesc, trimițând bani către mașina de război a Rusiei", a declarat Jonathan Noronha-Gant, un reprezentant al organizației Global Witness, responsabil cu organizarea de campanii.

"Nu există nicio scuză pentru a continua să cumpere gaz rusesc, trimițând fonduri unui agresor care a provocat atâta suferință în Ucraina și a amenințat securitatea Europei”, a adăugat el.

Reacția companiei Total

Reprezentanții companiei Total au răspuns acuzațiilor formulate de ONG, precizând că respectă sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană și că au condamnat războiul Rusiei din Ucraina. De asemenea, au precizat că achizițiile de energie din Rusia au scăzut acest an.

De asemenea, Total a precizat că va întrerupe relațiile comerciale în cazul în care politica de securitate a UE se va schimba, iar gazul rusesc va fi sancționat.

Global Witness a acuzat Total că a cumpărat aproape 4,2 milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat, ceea ce reprezintă 10% din livrările de GNL ale Rusiei. În urma monitorizărilor pe care le-a realizat, organizația neguvernamentală a evidențiat un contract încheiat pe termen lung permite companiei Total să obțină profituri uriașe prin exploatarea unui câmp de gaze din Siberia.

După izbucnirea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană a impus sancțiuni asupra importurilor de petrol și cărbune din Rusia pe mare. Blocul comunitar a redus drastic dependența de gazul rusesc, în ciuda faptului că nu a impus sancțiuni asupra acestui combustibil.

Potrivit sursei citate, statele UE și-au mărit achizițiile de gaz rusesc, subminând angajamentul blocului comunitare de a limita utilizarea combustibililor fosili ruși până în 2027. Gazul lichefiat continuă să fie o sursă importantă de venituri pentru Kremlin și pentru războiul său din Ucraina, vânzările din 2023 către Total și alțe companii fiind evaluate la peste 5,8 miliarde de euro, conform datelor Global Witness.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE