Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fost comandant al Armatei israeliene îl critică pe premierul Netanyahu: ”Îl învinuiesc pentru înarmarea Hamas. A adoptat o strategie greșită”

Generalul în rezervă Gadi Shamni, fost șef al Comandamentului Central al Forțelor de apărare din Israel, a declarat la Euronews România că premierul Benjamin Netanyahu s-ar face vinovat de înarmarea grupării Hamas deoarece ”a adoptat o strategie greșită”. De asemenea, cel care a fost secretar militar al premierul Ariel Sharon a explicat că militarii israelieni avansează în acest moment spre centrul orașului Gaza pentru a anihila centrul de comandă al Hamas.

În direct la Euronews România, generalul în rezervă Gadi Shamni a dat detalii despre cum acționează militarii israelieni în Fâșia Gaza, la o lună de la declanșarea conflictului cu gruparea Hamas.

”În momentul de față, IDF (Forţele de Apărare ale Israelului,n.red) înaintează spre centrul grupării Hamas care este localizat în mijlocul orașului Gaza. Întreaga Fâșie Gaza aparține Hamas și au locații militare, organizații teroriste peste tot, de-a lungul întregii fâșii”, a explicat fostul comandant al Comandamentului Central al Forțelor de apărare din Israel.

Generalul Shamni a amintit că orașul Gaza ”este centrul de comandă al conducerii” Hamas, unde grupare are ”rachete și tehnică militară”.

”Chiar acum, IDF înconjoară orașul Gaza. Militarii israelieni au făcut posibil ca în ultimele trei săptămâni locuitorii din Gaza să se mute spre sud, pentru că forțele terestre israeliene nu-și doresc să fie răniți civilii. Așadar, le-au permis acestora să se mute către sud către zone de siguranță.

Aprovizionări vin dinspre Egipt ca să poată să aibă alimente și medicamente.

Acum, IDF înaintează din mai multe direcții spre centrul orașului Gaza pentru a distruge și elimina infrastructura Hamas, pentru a captura conducerea grupării”, a mai spus fostul secretar militar al premierul Ariel Sharon.

Numărul civililor nu este foarte mare. Nu știm exact câți cetățeni sunt în Gaza. Știm că aproape un milion de oameni s-au mutat în sud în zonele de siguranță, unde pot avea acces la alimente și medicamente și pot trăi în siguranță.

Hamas i-a împiedicat pe oameni să se mute în sud, în ultimele trei săptămâni. I-au împușcat, au creat baricade și chiar au atacat acele coridoare de siguranță pe care forțele israeliene le-au făcut posibile, pentru ca oamenii să se munte în zonele din sud”, a precizat generalul israelian în rezervă, în direct la Euronews România.

Israelul distruge tunelurile în care se ascund membrii Hamas. ”Vor deveni un cimitir”

”IDF avansează și distrug aceste tunele. Le distrug treptat. Nu este un proces simplu. Este foarte complicat, dar capacitățile Armatei sunt foarte mari și cred că pot face acest lucru.

Israel nu se va opri din acest război până când nu obține un succes.

Oamenii din sudul Israelului nu pot locui lângă o organizație ca Hamas care amenință siguranța poporului israelian”, a evidențiat fostul comandant.

De asemenea, generalul în rezervă a spus că Armata israeliană dispune de tehnica necesară pentru a distruge tunelurile în care se ascund membrii grupării Hamas.

Vor deveni un cimitir al teroriștilor Hamas. Dacă vor ieși la suprafață, vor trebui să se confrunte cu trupele noastre”, a mai spus el.

Hamas este supusă sancțiunilor, pentru că este grupare teroristă, și a fost exclusă din sistemul bancar internațional. Orice încercare a grupului de a strânge fonduri este abordată de eforturile globale de combatere a finanțării terorismului.

Cu toate acestea, Hamas a fost numită de Forbes în 2014 una dintre cele mai bogate grupări teroriste din lume. Cifra de afaceri anuală a fost estimată atunci la 1 miliard de dolari (942 de milioane de euro), provenind din taxe și impozite, ajutor financiar și donații.

Persoanele ținute ostatice de Hamas, un obstacol

”Despre ostatici, aceasta acționează ca o restricție pentru trupele noastre, pentru că noi încercăm să dăm seama că ostaticii sunt localizați acolo. Acționăm și noi diferit, dar singurul lucru care poate aduce un acord cu Hamas pentru a elibera oamenii este doar o presiune militară.

Nu există o altă cale. În câteva zile, câteva săptămâni, Hamas va realiza că vor pierde toate bătăliile, tot ce au construit cu milioane de dolari. În loc să ajute populația săracă, ei au construit tuneluri și arme.

Atunci vor realiza că cel mai bine ar fi să-i elibereze pe ostatici și vor preveni distrugerea totală a Fâșiei Gaza”, a mai declarat generalul în rezervă Gadi Shamni.

Premierul Netanyahu, acuzat c-ar fi facilitat înarmarea Hamas: ”A adoptat o strategie greșită”

”Aceasta (cum a reușit grupare Hamas să se înarmeze, n.red) este o dispută la nivel intern acum în Israel, pentru că în Israel există mai multe viziuni cu privire la acest lucru.

A fost o mare greșeală să permită Hamas să primească atât de mulți bani din partea Qatar-ului, dar politicile Guvernului nostru din ultimii șase-șapte ani au fost greșite, așa cum le văd și eu.

Personal, îl învinuiesc pentru această înarmare a Hamas pe premierul Benjamin Netanyahu, pentru că a adoptat o strategie greșită.

Organizațiile teroriste trebuie eliminate. Chiar dacă implică un risc, asta trebuia să facă. Acum suntem cu toții uniți pentru a repara această greșeală.

Sprijiniți Israelul pentru că luptăm de partea lumii de democratice și împotriva terorismului”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE