Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fermier ucrainean povestește despre lupta lui pentru a rămâne în afaceri, pe fondul războiului

Victor Tsvyk a recoltat 4.800 de tone de grâu în această lună, dar după ce Rusia a ieșit dintr-un acord care a permis Ucrainei să livreze cereale către lume, nu are idee unde vor merge produsele sale. Sau cum va supraviețui ferma lui.

Tsvyk, care a exportat în mod normal până la 90% din recolta sa din portul sudic Odesa, se confruntă cu o criză: randamentul său este cu 20% mai mare decât anul trecut, ceea ce ar fi fost un avantaj în pace.

Cu toate acestea, în timpul războiului, costurile de logistică exorbitante și blocarea porturilor de către Rusia au făcut ca transportul cerealelor să fie prea scump pentru el.

”Este prea dureros să vorbesc despre asta”, a spus bărbatul de 67 de ani când a fost întrebat cum își imaginează viitorul.

Acordul cerealelor

Luna trecută, Rusia a renunțat la acordul pe care ONU și Turcia l-au intermediat pentru a oferi protecție navelor care transportă cereale ucrainene prin Marea Neagră.

De atunci, Moscova a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene și a infrastructurii cerealelor, în timp ce Ucraina a lovit unul dintre porturile proprii ale Rusiei, ceea ce a dus prețurile grâului și porumbului să urce pe piețele globale.

În timp ce țările presează pentru restabilirea acordului cu cereale și luptele se intensifică în Marea Neagră, fermierii ucraineni se întreabă cum vor rămâne în afaceri și vor furniza hrana esențială oamenilor din țările în curs de dezvoltare care se luptă cu foamea.

Tsvyk nu știe ce va face cu recolta sau cum își va plăti în continuare cei 77 de muncitori. „Ce aș putea simți în această situație? Este o mare durere pentru toată lumea”, a spus el.

Vasta sa fermă din Shurivka, la 120 de kilometri de Kiev, produce nu numai grâu, ci și brânzeturi și lapte de capră.

În timp ce patru dintre angajații lui Tsvyk au plecat să se alăture luptei, cei rămași i-au recoltat și depozitat grâul și acum își însămânță numeroasele hectare de pământ, pregătindu-se pentru sezonul următor.

Costul pentru transportul cerealelor

Produsele lui Tsvyk au mers până în India și în țările afectate de sărăcie din Africa de Nord, spune el. Acum, singurele alte opțiuni fiind rutele rutiere, feroviare și fluviale mai costisitoare prin Europa, care au provocat respingere din partea țărilor vecine, cerealele sale vor sta probabil în depozite de depozitare, costând pierderi de zeci de mii de euro.

Anul trecut, Tsvyk a rămas cu 1.500 de tone de cereale pe care nu a putut să le vândă. Anul acesta, îi este teamă că nu va putea vinde. Înseamnă că mulți fermieri pur și simplu nu plantează atât de mult: producția de porumb și grâu în Ucraina, dependentă de agricultură, a scăzut cu aproape 40% în acest an față de nivelurile de dinainte de război, spun analiștii.

Costul în creștere pentru transportul grâului a erodat anul trecut veniturile lui Tsvyk. Fiecare pas din lanțul de aprovizionare a crescut din cauza riscurilor asociate războiului, ceea ce a determinat unii fermieri să apeleze la alte produse, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, pentru a obține profit.

Oleksandr Sivogorlo, agronom de încredere al lui Tsvyk, a spus fie că există profit sau nu, terenul nu poate fi neglijat.

„Există câteva rute limitate (pentru export) prin Dunăre, dar sunt foarte limitate”, a spus Sivogorlo. În plus, Rusia a vizat porturile ucrainene de pe Dunăre, ridicând incertitudinea cu privire la utilizarea acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE