Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un ceas care i-a aparţinut ultimului împărat al Chinei, vândut cu un preț record

Un model rar de ceas, marca Patek Philippe, care i-a aparținut ultimului împărat al Chinei, a fost cumpărat de un colecționar, la licitație, cu un preț record, 5,1 milioane de dolari.

Înaintea licitației, valoarea sa era estimată la 3 milioane de dolari. Prețul de vânzare, care include și comisionul casei de licitații, a fost de 6.2 milioane de dolari, iar posesorul obiectului este un colecționar din Hong Kong, care a licitat prin telefon.

Ceasul împăratului Aisin-Gioro Pu Yi, vândut cu 5,1 milioane de dolari

Ceasul a fost al împăratului Aisin-Gioro Pu Yi, din dinastia Qing, iar viața sa a stat la baza filmului "The Last Emperor" (n.r.: Ultimul împărat), distins cu nouă premii Oscar.

Licitația a avut loc la Hong Kong, potrivit Reuters. După spusele directorului departamentului de ceasuri de la Patek Phillippe Asia, Thomas, Perazzi, prețul este un record în ceea ce privește suma plătită pentru un ceas de mână care i-a aparținut vreodată unui împărat.

Valoarea acestuia este atât de mare și datorită faptului că au existat doar 8 modele din această gamă, Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune.

Aisin-Gioro Pu Yi a fost ultimul împărat al Chinei

Casa de licitații susține că au durat trei ani pentru stabilirea autenticității ceasului și pentru verificarea provenienței sale, după consultarea mai multor speciliști în ceasuri și a unor istorici.

Împăratul Pu Yi i-a oferit acest ceas translatorului său rus în momentul în care a fost încarcerat în fosta Uniune Sovietică.

Împăratul Aisin-Gioro Pu Yi a fost al 12-lea și totodată ultimul împărat al Chinei și și-a început domnia la vârsta de doi ani. El s-a născut în 1906 și a murit în 1967.

Pu Yi a fost capturat de trupele sovietice în 1945, după înfrângerea Japoniei în cel de-al doilea Război Mondial. La acel moment, el a fost capturat pe aeroportul Shenyang, din China, de către Armata Roșie. Apoi, el afost ținut prizonier într-un lagăr din Khabarovsk, timp de cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE