Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un bărbat și-a ucis 12 rude în Iran. Mai mulți copii se numără printre victimele atacului

Un bărbat și-a împușcat mortal 12 rude, într-un atac armat ce ar fi fost declanșat după o ceartă. Crima a fost comisă sâmbătă într-o localitate din sud-estul Iranului, a anunțat agenția de stat IRNA, citată de Agerpres.

Printre persoanele ucise se crede că ar fi tatăl şi fratele agresorului, precum şi mai mulţi copii, au precizat autoritățile locale din provincia iraniană Kernan.

Principalul suspect este un bărbat care ar avea aproape 30 de ani. Tânărul înarmat cu o pușcă de tip Kalaşnikov a pătruns în mai multe locuințe și a deschis focul asupra rudelor sale.

Din primele surse, atacul a fost precedat de o ceartă. Ulterior, agresorul a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia.

Israel și Gaza. Yemen și Marea Roșie. Liban, Siria, Irak și acum Pakistan. Ultimele conflicte din Orientul Mijlociu au un numitor comun: Iranul. Teheranul și-a dezvoltat în ultimii ani o adevărată rețea de aliați în Orientul Mijlociu cu scopul de a-și răspândi influența în zonă.

Încă de la Revoluția Islamică din 1979, care a transformat Iranul într-o teocrație musulmană șiită, acest stat a fost izolat în lumea arabă, iar liderii lui au dezvoltat o adevărată psihologie a „cetății asediate”.

Iranul consideră că Statele Unite și Israelul sunt cei mai mari dușmani ai săi. Timp de mai bine de patru decenii, liderii de la Teheran au jurat să distrugă Israelul. De asemenea, liderii Iranului încearcă să transforme țara într-un hegemon regional.

Având puțini aliați în rândul statelor arabe, Iranul a dezvoltat o rețea de grupări militare și paramilitare în zonă, denumită „Axa Rezistenței”. Liderii iranieni numesc această abordare drept o strategie de apărare avansată, spunând că securitatea Iranului depinde de acțiunile din afara granițelor sale, așa cum notează The New York Times.

Eficiența acestei strategii este însă îndoielnică în unele cazuri. Recent, Iranul a fost zguduit de o serie de atentate, iar Israelul a reușit să saboteze în mod constant programul nuclear iranian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE