Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul a folosit două bănci occidentale pentru a muta clandestin fonduri și a se sustrage de la sancțiunile impuse de Statele Unite

Iranul a folosit banca britanică Lloyds și filiala din Marea Britanie a companiei spaniole Santander pentru a muta clandestin fonduri și a se sustrage de la sancțiunile impuse de Statele Unite, se arată într-o analiză a publicației Financia Times.

Cele două bănci au oferit conturi companii-paravan cu sediul în Regatul Unit, dar aparținând de fapt unei companii petrochimice controlată de Teheran și vizată de sancțiunile americane din 2018.

Documentele consultate de cotidianul financiar dezvăluie că această companie face parte dintr-o rețea pe care Statele Unite o acuză că au strâns milioane de dolari pentru Gărzile Revoluționare Iraniene (gardianul ideologic al Republicii Islamice Iran) și că lucrează pentru agențiile ruse de informații care strâng bani pentru milițiile afiliate Iranului.

Un purtător de cuvânt al Băncii Santander din Marea Britanie a dezmințit că banca ar fi comis vreo încălcare a sancțiunilor americane. La rândul său, un purtător de cuvânt al Băncii Lloyds a declarat că activitățile băncii britanice sunt desfășurate în așa fel încât să respecte legea sancțiunilor. Guvernul britanic nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE