Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a murit la 82 de ani

Publicat de: Euronews

Ultimul și fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a murit marți la vârsta de 82 de ani, a informat site-ul de stat ERT News.

Regretatul rege, singurul fiu al regelui Paul și al reginei Frederica a Greciei, a urcat pe tron ​​în 1964. Domnia sa de nouă ani a coincis cu una dintre cele mai tulburi perioade din istoria politică a țării, lovitura de stat militară din 21 aprilie 1967. Aceasta a avut ca rezultat instalarea unei dictaturi militare de dreapta, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „Regimul Colonelilor”.

Câteva luni mai târziu, Constantin a fost forțat să fugă din Grecia după ce a condus o contra-lovitură de stat fără succes împotriva juntei militare de atunci. Regele a rămas la Roma până când regimul a abolit monarhia în 1973.

Dar la căderea juntei în 1974, lucrurile nu aveau să revină la cum erau înainte. Într-un referendum convocat de un guvern de unitate națională condus de Konstantinos Karamanlis, grecii au respins monarhia pentru a doua oară, făcându-l pe Constantin ultimul rege al țării. Atena l-a deposedat ulterior de cetățenia sa.

În 2002, Constantin și alți membri ai familiei sale au fost despăgubiți cu 13,7 milioane de euro pentru fosta lor proprietate din Grecia, care include proprietatea palatului Tatoi la nord de Atenea, care este în prezent în curs de restaurare, și o vilă în Corfu, locul de naștere al lui. regretatul Prinț Philip, Duce de Edinburgh și acum muzeu.

Regele Constantin al II-lea, nașul Prințului William al Marii Britanii

Fostul rege a fost căsătorit cu regina Anne-Marie a Greciei și lasă în urmă cinci copii. El este, de asemenea, nașul Prințului William, care a locuit ani de zile la Londra înainte de a se întoarce în Grecia.

Atlet desăvârșit și navigator competitiv, echipa lui Constantin a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1960.

La ultima sa apariție publică în centrul Atenei, anul trecut, fostul rege a fost văzut într-un scaun cu rotile și cu catetere nazale, însoțit de sora sa, fosta regina a Spaniei Sofia, și de alte rude.

Suferind de probleme cronice ale inimii și de mobilitate, starea de sănătate a lui Constantin se înrăutățise și fusese internat de mai multe ori în ultimele luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE