Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UEFA anchetează oficial FC Barcelona în ”cazul Negreira”. Clubul spaniol riscă inclusiv excluderea din competiții

UEFA anunță oficial că deschide o anchetă față de clubul spaniol FC Barcelona, după ce clubul din La Liga a fost acuzat de corupție, notează The Athletic.

Concret, clubul catalan este anchetat pentru presupuse plăți făcute către vicepreședintele comisiei de arbitri din fotbalul spaniol, Jose Maria Enriquez Negreira. Procurorii spanioli au depus, deja, o plângere împotriva Barcelonei și a doi dintre foștii președinți ai clubului.

FC Barcelona riscă inclusiv excluderea din competiții

Acum, UEFA a anunțat că a deschis o investigație. ”În conformitate cu articolul 31 alineatul (4) din Regulamentul disciplinar al UEFA, inspectorii de etică și disciplină ai UEFA au fost desemnați astăzi să efectueze o investigație privind o potențială încălcare a cadrului legal al UEFA de către FC Barcelona în legătură cu așa-numitul "Caso Negreira"”, a anunțat UEFA, joi, potrivit The Athletic.

Regulamentele disciplinare ale UEFA prevăd că măsurile care pot fi impuse cluburilor variază de la "avertisment, mustrare și amendă până la descalificarea din competițiile în curs și/sau excluderea din competițiile viitoare și retragerea unui titlu sau a unui premiu".

În prezent, FC Barcelona conduce în clasamentul la La Liga, având 12 puncte în fața rivalei Real Madrid, pe care a învins-o în cel mai recent meci, disputat pe 19 martie.

”Cazul Negreira”. Clubul catalan ar fi plătit peste 7,3 milioane de euro

Pe 17 februarie, ziarul El Mundo a dezvăluit că FC Barcelona a plătit peste 6 milioane de euro între 2001 şi 2018 companiei Dasnil 95, deţinută de Jose Maria Enriquez Negreira, fostul vicepreşedinte al CTA între 1994 şi 2018, pentru a consilia clubul în probleme de arbitraj.

Procurorii spanioli au declarat în documente judiciare consultate de Associated Press că plățile efectuate de club au ajuns de fapt la 7,3 milioane de euro (7,7 milioane de dolari) în perioada 2001-2018. Ei au adăugat că această "cantitate nu a fost justificată deoarece nu a fost prevăzută în statutul clubului și nici aprobată de adunarea generală (a membrilor clubului)".

Acest scenariu ar însemna că Barcelona a plătit companiei lui Enríquez Negreira în timpul diferiților conduceri ai clubului, inclusiv în perioada 2003-2010, sub primul mandat al actualului președinte Joan Laporta, care a preluat din nou conducerea în 2021. Laporta, însă, nu este acuzat de procurori și a negat orice abatere.

Acuzațiile sunt îndreptate împotriva clubului Barcelona, a lui Enríquez Negreira, a foștilor președinți ai Barcelonei, Sandro Rosell și Josep Maria Bartomeu, și a foștilor directori ai Barcelonei, Óscar Grau și Albert Soler.

Surse: The Athletic, Associated Press

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE