Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procurorii spanioli dau în judecată FC Barcelona pentru că ar fi cumpărat arbitri. Valoarea prejudiciului depășește 7 milioane de euro

Procurorii spanioli au depus o plângere împotriva Barcelonei și a doi dintre foștii președinți ai clubului LaLiga pentru presupuse plăți.

Acestea erau făcute către o companie deținută de un oficial de arbitraj superior pentru a influența rezultatele meciurilor, a anunțat vineri procuratura, potrivit Reuters.

Clubul ar fi plătit peste 7,3 milioane de euro (7,8 milioane de dolari) între 2001 și 2018 unor firme deținute de Jose Maria Enriquez Negreira, care a fost vicepreședinte al comitetului de arbitraj al asociației spaniole de fotbal în 1993-2018.

Procurorii susțin că în baza unui acord secret și „în schimbul unor bani”, Negreira a favorizat Barcelona „în deciziile luate de arbitri în jocurile jucate de club, precum și în rezultatele competițiilor”.

Barcelona nu a răspuns imediat unei solicitări de a clarifica situația

Clubul a negat acuzațiile grave într-o declarație de luna trecută, spunând că pur și simplu a plătit un consultant extern care le-a furnizat „rapoarte tehnice legate de arbitrajul profesionist”, numind-o „o practică obișnuită în rândul cluburilor profesioniste de fotbal”.

Plângerea se concentrează pe cele 2,9 milioane de euro plătite între 2014 și 2018 și susține că Barcelona - cu ajutorul foștilor președinți Sandro Rosell și Josep Maria Bartomeu - a ajuns la un „acord verbal confidențial” cu Negreira.

Acesta acuză clubul, Rosell, Bartomeu, Negreira și alți doi foști oficiali ai Barcelonei de corupție în sport, administrare neloială și fals în documente comerciale.

Ancheta a fost declanșată de o inspecție fiscală. Negreira a declarat agenției fiscale spaniole că obiectivul Barcelonei în ceea ce privește plățile este să aibă arbitri „neutri” în jocurile lor, potrivit ziarului El Pais.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE