Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manchester City ar fi încălcat de mai multe ori fair-play-ul financiar. Clubul riscă inclusiv excluderea din Premier League

Manchester City a fost acuzată luni de Premier League că a încălcat o serie de reguli financiare în perioada 2009-2018, timp în care clubul a devenit o forță în fotbalul englez și european în urma preluării sale de către familia conducătoare din Abu Dhabi, relatează Associated Press.

Premier League a dat publicității o lungă declarație care detaliază o listă de presupuse încălcări ale regulamentelor de către City după o investigație de patru ani, acoperind o perioadă în care echipa a câștigat trei titluri în Premier League - în 2012, 2014 și 2018.

City, campioana în exercițiu, este acuzată că nu a furnizat „informații financiare exacte care să ofere o imagine corectă și veridică a poziției financiare a clubului” între 2009-18 sau că nu a oferit „detalii complete privind remunerația managerilor în contractele sale relevante" între 2009-2013. Roberto Mancini a fost manager în acea perioadă.

Printre alte presupuse infracțiuni se numără nerespectarea regulamentelor UEFA din 2013-2018, a regulilor de profitabilitate și sustenabilitate din Premier League din 2015-2018 și nerespectarea obligației de a ajuta la ancheta ligii din decembrie 2018 până în prezent.

Premier League a precizat că a sesizat o comisie independentă cu privire la aceste încălcări înaintea unei audieri confidențiale.

Manchester City riscă de la o amendă până la excludere

Clubul englez ar putea risca o pedeapsă severă. Regulamentul Premier League oferă unei comisii disciplinare puterea de a impune o serie de sancțiuni, la care se adaugă un domeniu de aplicare mai larg, „orice altă sancțiune pe care o consideră potrivită".

O amendă mare pare inevitabilă dacă acuzațiile sunt dovedite. De asemenea, în joc este o deducere de puncte, un titlu anulat sau chiar excluderea din campionat, conform regulilor ligii.

În timp ce City a fost investigată de Premier League, clubul a avut o interdicție de doi ani din competițiile europene de club anulată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv în 2020, după ce UEFA a decis că City a comis „încălcări grave" ale reglementărilor privind fair-play-ul financiar în perioada 2012-2016.

City nu a fost exonerat în totalitate de acuzații, deși instanța a declarat că unele dintre acuzații nu au fost dovedite sau nu au putut fi judecate din cauza unui termen de prescripție din normele UEFA.

De asemenea, instanța a amendat City cu 10 milioane de euro pentru că nu a cooperat cu anchetatorii. „Nepăsarea flagrantă" a clubului ar trebui să fie „condamnată cu fermitate", au declarat judecătorii tribunalului.

Clubul a devenit o forță după ce a fost cumpărat de șeic

Manchester City s-a transformat într-o putere a fotbalului englezesc în deceniul care a trecut de când a fost cumpărat de șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite și membru al familiei regale din Abu Dhabi.

Sub proprietatea sa din Abu Dhabi, City - care anterior a trăit în umbra vecinului Manchester United - a câștigat șase titluri în Premier League, două Cupe FA și șase Cupe ale Ligii Angliei.

A fost cea mai de succes perioadă din istoria de 143 de ani a clubului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE