Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE, sprijin pentru înființarea unei noi organizații de fotbal pentru cluburile mici și mijlocii

Uniunea Europeană și-a manifestat sprijinul pentru o nouă organizație de fotbal din Europa care să reprezinte cluburile mici și mijlocii.

Uniunea Cluburilor Europene, care a fost lansată luni la Bruxelles și care se prezintă ca fiind organizația de fotbal "cu picioarele pe pământ", a fost susținută de vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, în declarațiile făcute pentru POLITICO.

"Nu văd acest lucru ca pe o problemă sau ca pe o contribuție la fragmentarea [fotbalului european]. Este parte a aceluiași ecosistem, a aceleiași galaxii. Este un lucru pozitiv.

În acest model european de sport, este logic ca cluburile, indiferent de mărimea lor, să facă parte dintr-un ecosistem mai larg. Aceasta este încă o planetă care vine într-o galaxie care trebuie să lucreze în armonie", a declarat Schinas.

UEC își propune să reprezinte sutele de cluburi profesioniste europene care nu se află sub umbrela puternicei Asociații Europene a Cluburilor, condusă în prezent de patronul qatarez al lui Paris Saint-Germain, Nasser al-Khelaifi.

Ce spun alți participanți prezenți la eveniment

Alți vorbitori prezenți la eveniment au criticat ECA, creând un potențial conflict între organizația în curs de înființare și organizația de cluburi cu tradiție, care este recunoscută oficial de către UEFA, organismul care guvernează fotbalul european.

Javier Tebas, președintele La Liga din Spania și un rival al lui al-Khelaifi, a declarat că ECA este deschisă doar pentru "ceai, cafea, cine frumoase și hoteluri fantastice" - dar nu și pentru vot și luarea deciziilor.

UEC dorește să își administreze organizația pe baza principiului "un membru - un vot" și să ofere o "voce" pentru cluburile de fotbal profesionist europene nereprezentate, a declarat acesta. Este ideea Katarinei Pijetlovic, care ocupă funcția de secretar general al UEC, a lui Dennis Gudasic, director executiv la NK Lokomotiva Zagreb, și a lui Gareth Farrelly, un avocat irlandez și fost fotbalist din prima ligă engleză.

În urma evenimentului de lansare, la care au participat 40 de cluburi din 25 de țări, va începe acum procesul de înscriere a membrilor oficiali. Acesta va fi deschis cluburilor profesioniste din prima și a doua divizie din întreaga Europă, au declarat organizatorii.

Într-o declarație, ECA a răspuns criticilor: "ECA este deschisă cluburilor de toate mărimile din toate cele 55 de națiuni UEFA și va avea în curând peste 330 de membri cu drept de vot, plus alte 200 de cluburi care vor contribui la o rețea de interese internaționale comune. Marea majoritate a membrilor ECA ar considera orice club din Premier League sau LaLiga drept un club de "elită", având acces la mult mai multe resurse financiare și sportive decât ei".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE