Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UE adoptă al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene

Publicat de: Euronews

Consiliul Uniunii Europene a adoptat al optulea pachet de sancțiuni impuse Rusiei, pe fondul escaladării războiului din Ucraina și a anexării ilegale a patru teritorii ucrainene, pe baza unor „pseudo-referendumuri”, mobilizarea de trupe suplimentare și proferarea de amenințări nucleare.

„Pachetul introduce noi interdicții ale importurilor în UE în valoare de 7 miliarde euro, destinate să reducă veniturile Rusiei, precum și restricționări ale exporturilor, ceea ce va priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii esențiale, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană.

De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de o serie de alte bunuri și echipamente specifice necesare pentru a continua războiul pe teritoriul Ucrainei. Pachetul stabilește, de asemenea, baza pentru cadrul juridic necesar pentru punerea în aplicare a plafonării prețului petrolului prevăzute de G7”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care a salutat decizia Consiliului.

Ce conține al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noi persoane și entități, adăugate pe listă

Lista sancțiunilor vizează persoanele implicate în ocuparea de către Rusia, în anexarea ilegală și în organizarea unor „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijie.

„Sunt incluse și persoane și entități care își desfășoară activitatea în sectorul apărării, cum ar fi înalți funcționari militari, precum și societăți care sprijină forțele armate ruse. De asemenea, UE continuă să îi vizeze pe actorii care răspândesc dezinformare cu privire la război.

Măsurile restrictive ale UE îi vizează pe principalii factori de decizie, oligarhi, înalți funcționari militari și propagandiști, care sunt responsabili de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei”, au mai precizat reprezentanții Executivului comunitar.

Reprezentanții Comisiei Europene mai spun că zona geografică acoperită de măsurile restrictive a fost extinsă pentru a include toate zonele din Ucraina care nu sunt controlate de Guvernul de la Kiev din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson.

Noi restricții la export

Au fost introduse restricții suplimentare la export pentru a fi diminuat accesul Rusiei la produse militare, industriale și tehnologice, precum și reducerea capacității acestei țări de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate.

„Printre restricțiile introduse se numără interzicerea exportului de huilă de cocs (care este utilizat în instalațiile industriale din Rusia), de componente electronice specifice (folosite pentru construcția armelor rusești), de produse tehnice utilizate în sectorul aviației, precum și de anumite produse chimice.

A fost adăugată, în temeiul Regulamentului împotriva torturii, interdicția de a exporta arme de calibru mic și alte bunuri”, a menționat Comisia Europeană.

Restricții pentru importuri

De asemenea, autoritățile europene au convenit restricții suplimentare la import în valoare de aproape șapte miliarde euro.

„Printre aceste restricții se numără, de exemplu, o interdicție privind importul din Rusia de produse finite și semifinite din oțel (în cazul unora dintre produsele semifinite va exista o perioadă de tranziție), de mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și bijuterii care nu sunt din aur”, notează sursa citată.

Cum va fi implementată plafonarea prețului petrolului prevăzută de G7

Prin adoptarea acestui pachet de sancțiuni, UE pune în aplicare acordul G7 privind exporturile de petrol din Rusia.

„Deși interdicția UE de a importa țiței rusesc transportat pe mare rămâne pe deplin în vigoare, plafonul prețului, odată implementat, le-ar permite operatorilor europeni să efectueze și să sprijine transportul petrolului rusesc către țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit.

Acest lucru va contribui la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menținând, în același timp, stabilitatea piețelor mondiale ale energiei prin continuarea aprovizionării. Astfel, se va contribui, de asemenea, la combaterea inflației și la menținerea stabilității costurilor la energie într-un moment în care costurile ridicate – în special prețurile mari ale combustibililor – reprezintă o preocupare majoră pentru toți europenii.

Această măsură este adoptată în strânsă coordonare cu partenerii din cadrul G7 și ar urma să intre în vigoare de la 5 decembrie 2022 pentru țiței și de la 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, în urma unei noi decizii a Consiliului”, a mai precizat Comisia Europeană.

Restricții privind întreprinderile statului rus

Măsurile prevăzute în pachetul de sancțiuni le interzic cetățenilor statelor membre UE să dețină posturi în forurile de conducere ale anumitor întreprinderi de stat.

„Prin acest pachet, sunt interzise toate tranzacțiile cu Registrul naval rus, care a fost adăugat pe lista întreprinderilor de stat ce fac obiectul unei interziceri a tranzacțiilor.

Sunt incluse și serviciile de consultanță financiară, informatică și alte servicii pentru întreprinderi.

Interdicțiile existente privind criptoactivele au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie pentru criptoactive, indiferent de valoarea portofelului (anterior, era permis un cuantum de până la 10 000 EUR).

Pachetul extinde domeniul de aplicare al serviciilor care nu mai pot fi furnizate guvernului Rusiei sau persoanelor juridice stabilite în Rusia: acestea cuprind în prezent serviciile de consultanță în domeniul informatic, de consultanță juridică, de arhitectură și de inginerie. Serviciile menționate sunt semnificative, deoarece ar putea slăbi capacitatea industrială a Rusiei, care depinde în mare măsură de importul serviciilor menționate”, a mai precizat Comisia Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE