Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii cred în spiritul Crăciunului. Volodimir Zelenski a făcut apel la unitate în mesajul său de sărbători

Publicat de: Euronews

Ucrainenii își vor crea propriul miracol de Crăciun, și vor rămâne neclintiți, în ciuda atacurilor rusești care au aruncat milioane de oameni în întuneric, acesta a fost mesajul de sărbători al președintelui Volodimir Zelenski. El a făcut apel la unitate dar a recunoscut că sărbătoarea va avea un gust amar din cauza războiului cu Rusia. De altfel, data de 24 decembrie a marcat zece luni de la începutul invaziei rusești.

„Din păcate, anul acesta toate sărbătorile au un gust amar pentru noi. Și simțim altfel spiritul tradițional al Crăciunului. Cina în familie poate că nu va mai fi atât de gustoasă și îmbietoare. S-ar putea să fie scaune goale în jurul meselor din familie. Iar casele și străzile noastre s-ar putea să nu fie atât de pline de lumină. Clopotele de Crăciun s-ar putea să nu sune atât de tare și de emoționant, din cauza sirenelor de raid aerian sau, și mai rău, a schimburilor de focuri și a exploziilor. Și toate acestea pot reprezenta o mare amenințare. Este vorba de disperare, de pierderea speranței, pierderea iubirii, pierderea de sine.

Oriunde am fi, vom fi împreună. Și împreună vom privi spre cerul de seară. Împreună ne vom aminti de dimineața zilei de 24 februarie. Ne vom aminti cât de departe am ajuns. Ne vom aminti de Azovstal, Irpin, Bucha, Kramatorsk, Zmeiny, Chornobaivka, Izium, Herson. Ne vom pune o dorință. Una pentru toată lumea, și vom simți bucurie. Una pentru toată lumea, și vom înțelege adevărul. Una pentru toți, ca nicio dronă kamikaze să nu poată stinge bucuria zilei de Crăciun. Îi vom vedea strălucirea chiar și în subteran, într-un adăpost antiatomic. Ne vom umple inimile de căldură și lumină.

Nicio rachetă rusească nu ne poate distruge. Ele se vor sfărâma în fața spiritului nostru de oțel. Iar lupta noastră va continua. Nu suntem amenințați de întreruperi planificate sau de situații de urgență. Și nu vom simți niciodată lipsa de curaj și fermitate”, a spus Zelenski în mesajul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE