Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Zelenski califică drept ''foarte semnificativ'' eşecul operaţiunii ruse în Harkov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris eşecul operaţiunii ruse din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, ca fiind "foarte semnificativ" în mesajul său către naţiune din noaptea de sâmbătă spre duminică şi a adăugat că acest front va fi întărit în continuare, informează EFE.

"Am vorbit cu comandantul şef despre situaţia generală. Un rezultat foarte semnificativ este că armata rusă a eşuat în operaţiunea de la Harkov. Acum îi îngrădim la maximum şi distrugem unităţile ruse care intră pe teritoriul nostru şi terorizează regiunea Harkov'', a spus el.

El a adăugat că "frontul (Harkov) a fost întărit şi va fi întărit în continuare". Totodată, Zelenski a menţionat că a existat şi un raport despre fronturile din Doneţk, unde situaţia este mai dificilă. El a subliniat, de asemenea, că se lucrează pentru a oferi mai multe rezerve forţelor de apărare ucrainene.

Casa Albă: Ofensiva rusă în Harkov "a stagnat"

Ofensiva militară rusă în jurul Harkovului "a stagnat", potrivit consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care o vede în special ca o consecinţă a undei verzi date de Washington ucrainenilor de a lovi ţinte militare aflate pe teritoriul Rusiei, informează AFP.

"Din punctul de vedere al preşedintelui (american Joe Biden), este pur şi simplu de bun simţ. Ceea ce se întâmpla în jurul Harkovului, ceea ce a fost nou în ultimele luni, a fost o ofensivă rusă în timpul căreia mergeau dintr-o parte în alta a graniţei, şi nu avea niciun sens să nu li se permită ucrainenilor să lovească peste graniţa respectivă", a declarat Sullivan la postul CBS.

"Deci preşedintele a autorizat acest lucru. Ucrainenii l-au pus în practică pe câmpul de luptă''', a adăugat el, din Paris, unde Joe Biden se află într-o vizită de stat. "Şi vreau să subliniez că această ofensivă (rusă) de la Harkov a stagnat. Harkovul este în continuare ameninţat, dar ruşii nu au câştigat teren în ultimele zile în această zonă'', a afirmat Jake Sullivan.

Rusia dă asigurări că şi-a îmbunătăţit poziţiile în nordul regiunii Harkov

În schimb, armata rusă susţine că şi-a îmbunătăţit poziţiile în nordul regiunii ucrainene Harkov, ceea ce contrazice afirmaţiile de la Kiev şi serviciile secrete occidentale care afirmă că frontul respectiv s-a stabilizat.

Potrivit raportului de război al Ministerului Apărării rus, unităţile grupului Sever (Nord) şi-au îmbunătăţit poziţiile "în prima linie a frontului".

În plus, au provocat pagube brigăzilor mecanizate inamice în mai multe puncte din regiune, inclusiv în principalul oraş din zonă, Vovceansk.

Zelenski le cere aliaţilor Ucrainei mai mult sprijin pentru a-şi proteja ţara de atacurile ruse

Într-un mesaj către aliaţii Ucrainei, Zelenski a declarat duminica aceasta că ţara sa are nevoie de un nivel de protecţie care să o apere de atacurile ruseşti, în special cu o apărare aeriană eficientă şi s-a referit deopotrivă şi la războiul electronic şi avioane de luptă, potrivit EFE.

Într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, Zelenski a subliniat că Rusia este capabilă să continue acest război "din cauza capacităţii sale de a teroriza cu bombe aeriene ghidate, cu diferite tipuri de rachete şi cu drone".

"Prin urmare, o apărare aeriană eficientă, războiul electronic şi avioanele de luptă sunt esenţiale pentru a consolida apărarea ţării noastre, pentru a ne proteja cetăţenii şi poziţiile din prima linie, precum şi pentru a expulza ocupanţii din Ucraina", a spus el.

Zelenski le-a mulţumit tuturor celor care, în întreaga lume, colaborează deja la această sarcină.

"Dar avem nevoie de mai mult sprijin, exact nivelul de protecţie care va face imposibilă teroarea rusă", a îndemnat el.

Zelenski şi-a însoţit cuvintele cu un videoclip de un minut şi 15 secunde cu imagini cu "o săptămână întreagă" de "teroare rusă" în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Harkov şi Doneţk şi din zilele de 3, 4 şi 5 iunie în Zaporojie şi din 7 iunie de la Kiev.

"Săptămâna 119 de invazie rusă pe scară largă. Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană. Avem nevoie de sprijin puternic din partea partenerilor noştri", se încheie videoclipul. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE