Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina susține că a lovit pentru prima dată un avion de vânătoare rusesc Su-57

Ucraina a declarat duminică că forțele sale au lovit un avion de război rusesc ultramodern staționat pe o bază aeriană la aproape 600 de kilometri de linia frontului. Afirmațiile vin după ce aliații occidentali au permis Kievului să își folosească armele pentru lovituri limitate în interiorul Rusiei.

Principalul serviciu de informații militare al Kievului a împărtășit fotografii din satelit despre care a spus că arată urmările atacului. Dacă se confirmă, acesta ar marca primul atac reușit cunoscut al Ucrainei asupra unui avion de vânătoare Su-57, un avion de vânătoare bimotoare invizibil lăudat ca fiind cel mai avansat avion militar al Moscovei, potrivit Euronews.com.

Într-una dintre fotografii, se pot vedea urme negre de funingine și mici cratere pe o bandă de beton din jurul aeronavei parcate. Potrivit Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, lovitura a avut loc sâmbătă la baza Akhtubinsk din sudul Rusiei, la aproximativ 589 de kilometri de linia frontului.

Nu a fost imediat clar ce arme au fost folosite, dar distanța aerodromului față de Ucraina sugerează că acesta a fost probabil lovit de drone.

Arme americane, folosite de Ucraina

Lovitura vine după ce Statele Unite și Germania au autorizat recent Ucraina să lovească unele ținte de pe teritoriul rusesc cu armele cu rază lungă de acțiune pe care le furnizează Kievului. Ucraina a folosit deja arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, în conformitate cu îndrumările recent aprobate de președintele Joe Biden, care permit utilizarea armelor americane în scopul limitat de a apăra Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Agenția ucraineană a declarat că avionul, care este capabil să transporte rachete invizibile pe sute de kilometri, se numără printre „cele mai importante” de acest tip din arsenalul Moscovei. Potrivit unor rapoarte ale agențiilor ruse, forțele armate ale Moscovei au obținut „peste 10” noi Su-57 anul trecut, în timp ce 76 de aparate vor fi produse până în 2028.

Moscova nu a comentat imediat aceste rapoarte. Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că forțele sale au doborât trei drone ucrainene în regiunea Astrakhan, unde se află pista de aterizare Akhtubinsk.

Kievul și-a intensificat producție de drone

De la invazia la scară largă a Moscovei de acum mai bine de doi ani, Kievul a intensificat producția internă de drone și a folosit acest tip de arme pentru a lovi în interiorul Rusiei, inclusiv un terminal de gaz de lângă Sankt Petersburg, care se află la peste 1.000 de kilometri nord de granița ucraineană.

În altă parte, forțele ucrainene au continuat atacurile cu drone asupra regiunilor de la granița sudică a Rusiei, potrivit oficialilor locali ruși.

Trei drone au lovit provincia Belgorod sâmbătă seara târziu, avariind o linie electrică și spulberând geamuri, dar fără a provoca victime, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. Ministerul rus al Apărării a declarat că o altă dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Bryansk din apropiere.

În toate provinciile ucrainene de pe linia frontului, bombardamentele rusești au ucis cel puțin trei civili și au rănit cel puțin alți nouă sâmbătă și în cursul nopții, potrivit rapoartelor oficialilor regionali. Un bărbat a murit și două femei au suferit răni în satul Khotimla din regiunea ucraineană Harkov (nord-est), unde bombardamentele au avariat școala locală, o clădire a consiliului și un magazin, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

Lupte grele continuă în zonă, în timp ce trupele ucrainene încearcă să respingă forțele invadatoare ale Rusiei, după o ofensivă de săptămâni întregi a Moscovei care a provocat temeri pentru Harkov și un val de evacuări de civili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE