Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina susține că Moscova a folosit pentru prima dată o nouă rachetă hipersonică

Kievul spune că are dovezi potrivit cărora Rusia ar fi folosit pentru prima dată o nouă rachetă de croazieră hipersonică în cadrul războiului. Dacă acest lucru se confirmă, țara s-ar putea confrunta cu o nouă provocare în contextul în care apărarea aeriană a Ucrainei este deja suprasolicitată.

"Vedem elemente care sunt caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Părți și fragmente ale motorului și ale mecanismelor de direcție au marcaje specifice", a declarat Oleksandr Ruvin, șeful Institutului de Cercetare Științifică și Expertiză Criminalistică din Kiev, într-o postare pe rețelele de socializare.

Sidharth Kaushal, cercetător și expert la Royal United Services Institute și-a exprimat prudența, spunând că niciuna dintre navele de război de pe care a fost testată anterior racheta nu opera în Marea Neagră la momentul atacului, ceea ce înseamnă că resturile ar putea aparține unui alt tip de rachetă.

Folosirea unei rachete Zircon ar fi un nou pas în campania aeriană a Rusiei împotriva infrastructurii militare și civile ucrainene.

Resturile despre care Ucraina spune că provin de la un Zircon au fost găsite în regiunea Kiev, a declarat un purtător de cuvânt al institutului de medicină legală, fără a dezvălui locația exactă, notează The New York Times. Armata ucraineană a declarat că a doborât mai multe rachete de croazieră în timpul atacului, dar nu a făcut nicio mențiune cu privire la interceptarea unei rachete Zircon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE