Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina obține un ajutor de la FMI de peste 15 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Ucraina pentru a pune în practică un plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Oficialii FMI susțin că planul este conceput să permită ”sprijinirea redresării economice treptate, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung într-un context de reconstrucţie după conflict şi pe drumul aderării la Uniunea Europeană”.

Avertismentul FMI despre economia Ucrainei: ”PIB-ul a scăzut cu 30% în 2022”

Acordul cu Guvernul de la Kiev va fi prezentat ”în săptămânile următoare" Consiliului de Administraţie al Fondului pentru validare.

"Dincolo de oribilul cost uman, invazia rusă a Ucrainei continuă să aibă un efect devastator asupra economiei: PIB-ul a scăzut cu 30% în 2022, o mare parte a aparatului industrial a fost distrus şi sărăcia a crescut", a explicat şeful misiunii FMI, Gavin Gray, potrivit unui comunicat.

FMI estimează că, în pofida dificultăților, Guvernul de la Kiev a ştiut să ”menţină stabilitatea financiară şi macroeconomică, în special datorită unui sprijin internaţional substanţial şi punerii în practică a unor politici solide”.

Ucraina a primit ajutoare de miliarde de dolari din partea SUA și a Băncii Mondiale

De asemenea, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a "salutat" acordul dintre FMI şi Ucraina. Oficialul american a subliniat că SUA ”vor continua să sprijine guvernul şi poporul Ucrainei atât timp cât va fi necesar” în faţa Rusiei.

De la declanșarea războiului pe 24 februarie 2022, Ucraina a beneficiat de un sprijin important atât din partea Băncii Mondiale care i-a acordat deja peste 20 de miliarde de dolari, sub formă de împrumuturi sau donaţii, cât şi a Statelor Unite, peste 110 miliarde de dolari integrând sprijinul militar.

O mare parte din aceste fonduri au făcut posibilă menţinerea serviciilor publice pe linia de plutire şi plata salariilor funcţionarilor publici, precum şi acordarea de asistenţă persoanelor deplasate intern.

FMI mizează pe o redresare economică parţială şi graduală în acest an, în special datorită menţinerii unor infrastructuri esenţiale, cum ar fi reţeaua electrică, totuşi, luată la ţintă de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE