Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina încearcă să strângă legăturile cu India, aliatul istoric al Rusiei

Ministrul ucrainean de Externe a sosit joi la New Delhi pentru o vizită de două zile în vederea impulsionării legăturilor bilaterale și a cooperării cu India, un aliat vechi al Rusiei din perioada Războiului Rece.

Dmitro Kuleba se va întâlni vineri cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, precum și cu adjunctul consilierului pentru securitate națională, potrivit Ministerului indian de Externe, citat de euronews.com.

Vizita sa are loc la o săptămână după ce premierul Narendra Modi a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

India vrea să contribuie la eforturile de pace

Până acum, India a evitat să critice Moscova în legătură cu războiul din Ucraina. În schimb, New Delhi a subliniat necesitatea diplomației și a dialogului pentru a pune capăt conflictului. De asemenea, și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la eforturile de pace.

La 20 martie, Modi a postat pe platforma de socializare X un mesaj în care spunea că i-a oferit lui Zelenski "sprijinul consecvent al Indiei pentru toate eforturile de pace și de a pune capăt rapid conflictului în curs de desfășurare".

El a adăugat că țara sa va continua să ofere asistență umanitară.

Anterior, Modi discutase cu Putin, felicitându-l pentru realegerea sa în funcția de președinte. Potrivit unei declarații a Ministerului indian de Externe, cei doi lideri au convenit să își consolideze în continuare relațiile, în timp ce Modi a reiterat că dialogul și pacea reprezintă cea mai bună soluție pentru războiul dintre Rusia și Ucraina.

În convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Modi săptămâna trecută, Zelenski a declarat că a încurajat India să participe la summitul pentru pace pe care Elveția s-a oferit să îl organizeze.

"Ucraina este interesată în consolidarea legăturilor noastre comerciale și economice cu India, în special în ceea ce privește exporturile agricole, cooperarea în domeniul aviației și comerțul cu produse farmaceutice și industriale", a declarat președintele ucrainean într-o postare pe X.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE