Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: 33 de mii de tone de cereale au sosit la destinație

Secretarul general al ONU avertizează că fără exportul de cereale și îngrășăminte rusești ne-am putea confrunta cu o criză alimentară anul viitor. Antonio Guterres a făcut un adevărat tur de forță pentru a vedea stadiul transporturilor de grâne ucraniene. El a fost joi la Liov, în estul Ucrainei, pentru ca vineri să meargă în Odesa și sâmbătă la Istanbul.

Apariția unei crize alimentare la nivel global

Un vapor plin cu 33 de mii de tone de cereale ucrainene a sosit la destinație. Datorită unui acord încheiat de Turcia și Națiunile Unite luna trecută, 27 de nave de marfă încărcate cu cereale și îngrășăminte au părăsit în sfârșit porturile Mării Negre. Navi Star a navigat în Foynes pe râul Shannon și este prima navă care a călătorit din Ucraina până în Irlanda de la începutul războiului. 

Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a inspectat sâmbătă la Istanbul vaporul care trebuie să ajungă în Cornul Africii în cadrul Programului Alimentar Mondial.

„Să nu uităm că ceea ce vedem aici la Istanbul și la Odesa este doar partea mai vizibilă a soluției. Cealaltă parte a acestui pachet este accesul nestingherit al produselor alimentare și îngrășămintelor rusești, care nu sunt supuse sancțiunilor, la piețele globale. Este important ca toate guvernele și sectorul privat să coopereze și să le facă să ajungă pe piață. Fără îngrășăminte în 2022 s-ar putea să nu avem suficientă hrană în 2023,” a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Guterres a spus că împreună cu UE și SUA se fac mari eforturi pentru a fi depășite obstacolele maritime, de asigurări și financiare ca să nu apară o criză alimentară globală. El a lăudat, de asemenea, Centrul Comun de Coordonare din capitala Turciei pentru eforturile sale de a monitoriza exporturile atât de necesare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE