Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia interzice concedierile şi oferă sprijin salarial în zonele afectate de cutremur

Autorităţile turce au lansat miercuri o schemă de sprijin salarial şi totodată au interzis disponibilizările în zece oraşe, în ideea de a proteja muncitorii şi companiile de impactul financiar al cutremurului care a lovit sudul ţării la începutul acestei luni, informează Reuters, citată de Agerpres.

Angajatorii al căror loc de muncă a fost „puternic sau moderat afectat” vor beneficia de sprijin pentru a acoperi parţial salariile angajaţilor al căror program de lucru a fost redus, se precizează într-un anunţ publicat miercuri în Monitorul Oficial.

De asemenea, a fost introdusă o interdicţie cu privire la concedieri în cele 10 provincii afectate de cutremur.

Parlamentul Turciei a impus starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni, în cele 10 provincii devastate de cutremur, iar Banca Centrală a Turciei a amânat plăţile la anumite credite. La rândul său, Trezoreria turcă a declarat situaţie de forţă majoră, până la finele lunii iulie, şi a amânat plata taxelor pentru regiunea afectată.

Guvernul de la Ankara a oferit sprijin salarial şi a impus o interdicţie referitoare la disponibilizări şi în anul 2020, în încercarea de a contracara impactul economic al pandemiei de COVID-19.

Potrivit unor estimări ale organizaţiilor mediului de afaceri şi economiştilor, cutremurul de la începutul lunii ar putea costa Turcia până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia locuinţelor şi infrastructurii şi ar putea anula unul până la două puncte procentuale din creşterea economică din acest an. Înainte de seism, Guvernul de la Ankara prognoza o creştere economică de 5,5% pentru acest an, după un avans de 5% în 2022.

Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii turceşti lovite de seism, sau 15% din populaţia Turciei, şi aceste 10 provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei.

Devastatorul seism de la începutul lunii februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei. Potrivit agenţiei de presă Reuters, bilanţul acestor seisme a depăşit 46.000 de morţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE