Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tsunami în Coreea de Sud, în urma cutremurului din Japonia

Primul tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălţime de 45 centimetri, în urma cutremurului din Japonia, de magnitudine 7,6.

Tsunamiul poate creşte după valurile iniţiale şi poate continua peste 24 de ore, a indicat agenţia de meteorologie din Coreea de Sud, potrivit Agerpres.

Locuitorii, avertizați să evacueze zona

Provincia Gangwon din Coreea de Sud i-a avertizat pe locuitori să îşi ia măsuri de precauţie şi să evacueze zona îndreptându-se spre regiuni mai înalte, conform Ministerului de Interne.

Oamenii au primit SMS-uri de urgență, în care li se spunea să stea departe de zonele costiere și să se ducă spre zone mai înalte. Locuitorii din orașul Samcheok au fost sfătuiți să se mute în zone mai înalte decât o clădire cu trei etaje.

Avertizări de tsunami și în Rusia și Coreea de Nordv

Coreea de Nord a emis avertizări de tsunami valabile pentru coasta sa de est după cutremurul din Japonia, precizând că valuri de până la 2,08 metri ar putea ajunge la ţărm, a relatat agenţia de presă Yonhap, citând postul de radio de stat nord-coreean.

În Rusia, zone de pe coasta de vest a insulei Sahalin şi regiunile continentale Primorsk şi Habarovsk, situate în apropiere de Japonia, sunt vizate de riscul de tsunami, a informat luni agenţia de presă de stat TASS, citând autorităţile.

Media ruse au citat autorităţile din oraşul-port Vladivostok din regiunea Primorsk spunând că ambarcaţiunile care navighează în apele locale ar trebui "să revină de urgenţă la ţărm".

TASS a citat autorităţile din regiunile Sahalin şi Habarovsk spunând că tsunamiul nu va reprezenta un pericol la adresa vieţii. De asemenea, a indicat că autorităţile pentru situaţii de urgenţă din Rusia au negat relatările anterioare potrivit cărora ar fi în curs de desfăşurare o evacuare a populaţiei din zonele de risc de pe Insula Sahalin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE