Trump vorbește despre o nouă dată de aplicare a tarifelor în august și caută mai multe acorduri comerciale

Administrația Trump crește presiunea asupra partenerilor comerciali pentru încheierea rapidă a unor noi acorduri, înainte de termenul-limită de miercuri, când expiră perioada de 90 de zile a așa-numitelor „tarife reciproce” stabilite de președinte, scrie Euronews.com.

Statele Unite intenționează să înceapă trimiterea de scrisori luni, avertizând țările că tarife mai mari ar putea intra în vigoare la 1 august.

Această mișcare amplifică incertitudinea pentru companii, consumatori și partenerii comerciali ai Americii.

Încă persistă întrebări despre care țări vor primi notificările, dacă se va schimba ceva în următoarele zile și dacă președintele Donald Trump va amâna din nou aplicarea tarifelor. Trump și consilierii săi comerciali susțin că termenul ar putea fi extins, dar insistă că administrația pune „presiune maximă” pe celelalte națiuni.

Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Național de la Casa Albă, a declarat duminică la CBS („Face the Nation”) că Trump va decide când negocierile nu mai au rost:

„Statele Unite sunt întotdeauna dispuse să discute cu toată lumea despre orice. Există termene-limită și unele lucruri sunt aproape de finalizare, așa că poate se va depăși termenul sau poate nu. În final, președintele va lua acea decizie.”

La rândul său, Stephen Miran, președintele Consiliului Consilierilor Economici de la Casa Albă, a spus că țările care negociază cu bună-credință și oferă concesii „ar putea obține o amânare a termenului”.

Tarifele în discuție

Tarifele mai ridicate, anunțate de Trump pe 2 aprilie, amenințau să destabilizeze economia globală și să declanșeze războaie comerciale. O săptămână mai târziu, după ce piețele financiare au reacționat negativ, administrația a suspendat majoritatea taxelor suplimentare pe importuri pentru 90 de zile, chiar înainte să intre în vigoare. În acest interval de negociere, până pe 9 iulie, doar Regatul Unit și Vietnam au încheiat acorduri cu SUA.

Trump a impus tarife mai mari asupra zecilor de țări care înregistrează excedente comerciale semnificative față de SUA, precum și o taxă de bază de 10% pe importuri din toate țările, justificând printr-o „urgență economică”. Economiștii avertizează, totuși, că aceste tarife ar putea crește inflația, împiedicând scăderea dobânzilor și frânând creșterea economică. Există și tarife separate: 50% pentru oțel și aluminiu, 25% pentru automobile.

Din aprilie, puține guverne străine au convenit asupra unor noi termeni comerciali cu Washingtonul, în ciuda presiunilor constante ale președintelui republican.

Vineri, Trump le-a spus jurnaliștilor că administrația ar putea începe să trimită scrisori încă de sâmbătă, în care sunt indicate tarifele pe care țările le vor suporta dacă nu ajung la un acord. Duminică, a precizat că scrisorile vor fi trimise începând de luni. „Pot fi 12, pot fi 15 țări”, a spus el.

„Am încheiat și niște acorduri”, a declarat Trump în drum spre Casa Albă din reședința sa din New Jersey. „Așa că vom avea o combinație de scrisori și acorduri.”

El și consilierii săi nu au spus ce țări vor primi scrisorile.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a respins ideea că 1 august ar fi un nou termen-limită și a refuzat să spună ce s-ar putea întâmpla miercuri.

Țintind țările BRICS

Duminică seara, Trump a promis că va impune tarife suplimentare țărilor din blocul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), care au condamnat recent creșterea tarifelor la un summit în Brazilia. Trump a declarat pe platforma sa de socializare că orice țară care se aliniază cu ceea ce el a numit „politicile anti-americane ale BRICS” va fi supusă unui tarif suplimentar de 10%.

Trump a anunțat un acord cu Vietnam prin care mărfurile americane pot intra în țară fără taxe vamale, în timp ce exporturile vietnameze către SUA vor fi taxate cu 20%.

Aceasta este o scădere față de taxa de 46% propusă în aprilie pentru importurile din Vietnam — una dintre așa-numitele tarife „reciproce” care vizau țările cu care SUA are un deficit comercial.

Există mai mulți factori care contribuie la deficitele comerciale ale SUA, dar întărirea dolarului, care face importurile mai ieftine pentru americani, este unul esențial, crescând cererea de bunuri străine ieftine.

Întrebat dacă se așteaptă să ajungă la acorduri cu Uniunea Europeană sau India, Trump a spus vineri că „scrisorile sunt mai bune pentru noi” din cauza numărului mare de țări implicate.

„Avem India la rând, iar cu Vietnamul am încheiat deja, dar e mult mai simplu să trimiți o scrisoare și să spui: ‘Ascultați, știm că avem un anumit deficit — sau în unele cazuri un surplus, dar nu prea multe — și acestea sunt tarifele pe care va trebui să le plătiți dacă vreți să faceți afaceri în SUA.’”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE